i.imadeself.com! » електроника » Arduino »Как да направите 3D POV часовник от твърд диск

Как да направите 3D POV часовник от твърд диск

Как да направите 3D POV часовник от твърд диск
Ако искате наистина да направите нещо невероятно, с което можете да се похвалите на приятелите си, съберете такъв 3D часовник. Това обаче не е задължително да е часовник, защото в електроника Можете да разположите дисплея на почти всяко изображение. Тук контролерът се използва като „мисловен център“ Arduino, Именно той решава точно кога и какви светодиоди трябва да свети, така че да се появят числата.

Но всичко работи много просто, светодиодите са монтирани на въртяща се стойка, които са включени по специален начин. Двигателят завърта тази стойка от твърдия диск на компютъра. Получената информация се обработва от нашия мозък и виждаме изображение „висящо в пространството“. Ако не беше бръмченето на двигателя, тази картина би могла да бъде представена като холограма.

Според автора, повечето от необходимите подробности за домашно може да се намери в старата електроника.

Материали и инструменти за домашно приготвяне:
- контролер Arduino Uno;
- 6-15 светодиода;
- проводници;
- 9V захранване;
- бяла лента (за QTI сензор);
- QTI сензор (можете да закупите);
- стар твърд диск с работещ двигател;
- подкрепа;
- захранване на твърдия диск;
- велкро
- Софтуер за достъп до 3D принтер и симулация.

Въпреки това, 3D принтер не е необходим за домашно приготвяне, всичко може да бъде направено от дърво или пластмаса, просто принтерът го прави много по-лесно.


Домашен производствен процес:

Как работи
За да свържете твърд диск, ще ви трябва захранване от компютъра. Към ъгъла на твърдия диск е прикрепено парче бяла лента. Контролерът, сензорът и светодиодите Arduino са монтирани на въртяща се стойка. Сензорът се използва в цвят, той е свързан паралелно с бяла панделка. Когато двигателят се върти, сензорът преминава през бялата лента и контролерът инструктира светодиодите да се включат, в резултат на това мига текущото време.Първа стъпка. Разглобете твърдия диск
На първо място, трябва да разглобите твърдия диск, за това трябва да развиете няколко винта. Понякога не е толкова просто, защото винтовете са направени за специална отвертка и се затягат доста силно. Трябва да премахнете горния капак, в резултат на това трябва да се появи достъп до двигателя.От твърдия диск трябва да премахнете всичко ненужно, включително самия твърд диск. Остават само валът на двигателя и таблото за захранване.Сега още един нюанс, двигателят трябва да бъде свързан, мнозина не знаят как да направят това, защото моторът тук е многофазен и няма да работи на платката без генератор.Първо, трябва да свържете захранването към HDD от захранването, но в същото време няма да се включи. За да го направите, трябва да свържете зелената жица към черната.

Стъпка втора Изработка на основата за монтаж на електроника
Авторът направи основата с помощта на 3D принтер. В резултат на това всичко излиза бързо, точно и красиво. Но всичко това може да се направи и с други материали, най-важното е дизайнът да държи електрониката сигурно, в противен случай тя ще се разпръсне в различни посоки при включен двигател.
Общо рамката се състои от пет елемента:


база
Цялата електроника ще бъде в тази част. В основата има отвор, в който е поставена LED кулата. Има и комплект батерии и държач Arduino, те са залепени. В долната част на центъра има свързващ пръстен, към който свързващата част се вписва.

Свързващо парче
В тази част има три отвора, с помощта на които те се закрепват към главината на твърдия диск. Основата опира до нея.

LED кула
Този елемент държи светодиодите. Общо те се нуждаят от 5 броя, но ако е необходимо, можете да инсталирате 15.

Държач за Arduino (по избор)
Този артикул може да бъде закупен, ако е необходимо.

Държач за батерия (по избор)
Този артикул може да се купи.

Ако решите да отпечатате детайлите на принтера, тогава за тези цели са прикрепени необходимите STL и ipt файлове.

Поради факта, че твърдите дискове са различни, частта на автора може да не е подходяща за монтиране. В тази връзка редакторът ще трябва да промени файловете, като прави монтажа специално за вашия твърд диск.

Стъпка трета Инсталирайте светодиодите
Светодиодите са монтирани на LED кула. За домашна работа ще ви трябват 5 светодиода, това е специално за часовника. Всички положителни контакти на светодиодите са поставени в един ред, както и отрицателните.


Стъпка четвърта Поставяне на основата заедно
Свързващата част е закрепена към главината на двигателя с винтове. В основата е поставена LED кула. Връзката е фиксирана с лепило. Основата е монтирана върху свързващата част и също седи върху лепило.

Стъпка пета Държач за батерии и контролери Arduino
Държачите са монтирани върху основата. Авторът ги закрепва с лепило. Освен това, когато лепилото изсъхне, можете да инсталирате контролера Arduino и 9V батерията на техните места.


Стъпка шеста Свързване на светодиоди към минуса
Всички отрицателни контакти на светодиодите трябва да бъдат свързани с един проводник и след това този проводник е свързан към заземяване на контролера Arduino.
На основата с лепило е инсталиран и превключвател.На следващо място, не забравяйте да инсталирате QTI сензора на основата. Тя трябва да е насочена надолу. Лентата трябва да е успоредна на сензора, дълга приблизително 1 инч.

Седма стъпка. Как да свържете цялата електроника
Стъпка осма Задайте часовника с помощта на код
Контролерът Arduino свети светодиодите, когато сензорът минава близо до бялата лента. Знаем, че QTI сензорът виси над бяла лента, защото връща определен диапазон от стойности. Тези стойности ще бъдат различни за всички часове на POV. Следователно вашата задача е да намерите този праг за вашия часовник и да го закарате в кода на Arduino.

За да направите това, изтеглете sensorTest.ino на вашия контролер. Отворете серийния монитор, като поставите QTI върху бялата лента. Серийният монитор отпечатва диапазон от стойности. Най-често срещаната стойност за записване

За гледането на автора, серийният монитор обикновено отпечатва стойност 100.

След това отворете hddClockTime2.ino. Превъртете надолу до // РЕДАКТИРАНЕ НА ТОВА ЛИНИЯ.

Регулирайте прага, докато не е удобно. Тъй като авторът е имал обща стойност 100, той гарантира, че състоянието му ще бъде вярно, ако ls1 е по-малък от 110 и по-голям от 90. Нужно е това условие да е вярно, ако QTI сензорът премине върху бяла лента.

Последният етап. Проверете часовника
За да проверите, трябва да изтеглите hddClockTime2.ino, като включите мощността на контролера и мощността на твърдия диск. Часовникът трябва да показва текущото време. Ако времето не е наред, може да се промени в кода.


Поради факта, че домашният продукт ще създава силни вибрации, твърдият диск трябва да бъде добре закрепен. Авторът го е закрепил статично с помощта на ъгли и зъбци.

В бъдеще авторът планира да инсталира вече 15 светодиода, като по този начин разшири възможностите си. Предвижда се часовникът да работи в денонощен режим, а не в 12 (AM и PM).

Всички необходими файлове за създаване на часовник можете да изтеглите тук:
3d-chasy.zip [618.74 Kb] (изтегляния: 140)
3
5.3
3.5

Добавете коментар

  • усмихвамусмивкиxaxaдобреdontknowYahooНеа
   шефдраскотинаглупакдаДа-даагресивентайна
   съжалявамтанцувамdance2dance3извинениепомощнапитки
   спиркаприятелидобърgoodgoodсвиркаприпадамезик
   димплясканеCrayдеклариратподигравателендон-t_mentionизтегляне
   топлинасърдитlaugh1MDAсрещаmoskingотрицателен
   not_iпуканкинаказвамчетаплашаплашитърсене
   присмехthank_youтоваto_clueumnikостърСъгласен
   лошоbeeeblack_eyeblum3изчервяванесамохвалствоскука
   цензурираншегаsecret2заплашвампобедаюsun_bespectacled
   ShokРеспектхахаprevedдобре дошълkrutoyya_za
   ya_dobryiпомощникne_huliganne_othodifludзабранаблизо
4 коментари
Скрап за гости
Би било по-добре да поставите мозайката, перфоратора под леглото, в щипка, шевната машина е подходяща ... и изчакайте малко, за да я включите ... Когато се включи, дори не е нужно да отваряте очи, "но ето, че има време" - време е да станете на работа ... И така ... този боклук камиони, за да не заспи при волана и светодиодите не могат да бъдат запоени ...
Клас.
Необходимо е надграждане. Getinax SMD светодиоди. Arduino mini. Двигателят от DVD плейъра (например). Синхронизация от оптрони. И тогава дизайнът ще скочи във въздуха!
Браво.
Направи си сам е голям плюс. Но ако не можете да се свържете без магазина в Китай, не е ли по-лесно да закупите готов дизайнер на такива часовници там? Сглобете, пуснете го сами и ако искате да копаете по-дълбоко, инсталирайте своя фърмуер. Това разсъждение не е обида.
подкрепа
- и какво животно?

Съветваме ви да прочетете:

Предайте го за смартфона ...