i.imadeself.com! » Alt. енергията » Слънчева енергия »Как да изградим високоефективен параболичен антенен слънчев бойлер

Как да изградим високоефективен параболичен антенен слънчев бойлер


това домашно приготвени продукти за това как да се изгради слънчев бойлер. По-правилно е да го наречем параболичен слънчев концентратор. Основното му предимство е, че огледалото отразява 90% от слънчевата енергия, а параболичната му форма концентрира тази енергия в един момент. Тази инсталация ще работи ефективно в повечето региони на Русия, до 65 градуса с.ш.

За да сглобим колектора, се нуждаем от няколко основни неща: самата антена, системата за проследяване на слънцето и колекторния топлообменник.

Параболична антена.
Как да изградим високоефективен параболичен антенен слънчев бойлер

Можете да използвате всяка антена - желязо, пластмаса или фибростъкло. Антената трябва да е тип панел, а не решетка. Тук са важни областта и формата на антената. Не забравяйте, че мощността на отопление = площ на антената. И че мощността, събрана от антена с диаметър 1,5 m, ще бъде 4 пъти по-малка от мощността, събрана от антена с огледална площ от 3 m.

Ще ви е необходим и въртящ се механизъм за антената. Може да се поръча на Ebay или на Aliexpress.

Ще ви трябва ролка от алуминиево фолио или огледален филм от лавсан, използван за оранжерии. Лепилото, с което филмът ще залепи параболата.

Медна тръба с диаметър 6 мм. Фитинги, за свързване на топла вода с резервоара, към басейна, кладенеца или където ще приложите този дизайн. Авторът закупи ротационен механизъм за проследяване на EBAY за 30 долара.

Стъпка 1 Промяна на антената за фокусиране на слънчевата радиация вместо радиовълни.

Просто трябва да прикрепите филма за огледало от лавсан или алуминиево фолио към огледалото на антената.


Такъв филм може да бъде поръчан на Aliexpress, ако изведнъж не го намерите в магазините

Това се прави почти толкова просто, колкото звучи. Необходимо е само да се вземе предвид, че ако антената например е с диаметър 2,5 m, а филмът е широк 1 m, тогава не е необходимо антената да се покрива с филм на два прохода, ще се образуват бръчки и нередности, които влошават фокуса на слънчевата енергия.Нарежете го на малки ивици и го фиксирайте към антената с лепило. Преди да залепите филма, уверете се, че антената е чиста. Ако има места, където боята е набъбнала, почистете ги с шкурка. Трябва да изгладите всички неравности. Моля, обърнете внимание, че конверторът за LNB е премахнат от мястото си - в противен случай може да се стопи. След като залепите филма и поставите антената на място, не поставяйте ръцете или лицето си близо до мястото, където е прикрепена главата - рискувате сериозно слънчево изгаряне.

Стъпка 2 система за проследяване

Както беше написано по-горе - авторът купи система за проследяване в Ebay. Можете също така да търсите ротационни системи за проследяване на слънцето. Но намерих проста схема с цена на стотинка, която доста точно проследява позицията на слънцето.

Видео на работата на heliotracker по схемата от архива

[media = http: //www.youtube.com/watch? характеристика = player_embedded & v = tekVzmQx6qo]

Самият той може да бъде направен въз основа на предната главина на автомобил VAZ.

Въртящ се механизъм


Кой се интересува от снимката, направена от тук:

Стъпка 3 Създаване на колектор топлообменник

За да направите топлообменника ще ви е необходима медна тръба, навита в пръстен и поставена във фокуса на нашия концентратор. Но първо трябва да разберем размера на фокусната точка на табелата. За да направите това, извадете конвертора LNB от плочата, оставяйки монтажните стелажи на конвертора. Сега трябва да завъртите плочата на слънце, след като закрепите парче от дъската на мястото на монтаж на конвертора. Задръжте дъската малко в това положение, докато се появи дим. Ще отнеме около 10-15 секунди. След това развийте антената от слънцето, отстранете платката от монтажа. Всички манипулации с антената, нейните завои се извършват, така че случайно да не поставите ръката си във фокуса на огледалото - това е опасно, можете да се изгорите много. Оставете да изстине. Измерете размера на изгорялата част от дървения материал - това ще бъде размерът на вашия топлообменник.

Размерът на фокусната точка ще определи колко медна тръба се нуждаете. Авторът се нуждаеше от 6 метра тръба с размер на петна 13см.
Въртящ се механизъм

Мисля, че е възможно вместо валцувана тръба да поставите радиатор от печка за кола, има доста малки радиатори. Радиаторът трябва да бъде почернен за по-добро усвояване на топлина. Ако решите да използвате тръбата, трябва да опитате да я огънете без излишъци и извивки. Обикновено за това тръбата се пълни с пясък, затваря се от двете страни и се огъва върху някакъв дорник с подходящ диаметър. Авторът наля вода в епруветка и я постави във фризера, с отворени краища нагоре, за да не изтече водата. Ледът в тръбата ще създаде налягане отвътре, което ще избегне прегъвания. Това ще ви позволи да огънете тръбата с по-малък радиус на огъване. Тя трябва да бъде сгъната конично; всеки завой не трябва да е с много по-голям диаметър от предишния. Можете да споявате завоите на колектора заедно за по-твърда структура. И не забравяйте да източите водата, след като приключите с колектора, така че след като го инсталирате на място, няма да бъдете изгорени с пара или топла вода

Стъпка 4. Слагаме всичко заедно и опитваме.

Пълен монтаж

Сега имате огледална парабола, модул за проследяване на слънцето, поставен във водоустойчив контейнер, или пластмасов контейнер, завършен колектор. Остава само да инсталирате колектора на място и да го тествате в експлоатация. Можете да продължите и да подобрите дизайна, като направите нещо като тиган с изолация и го поставите на гърба на колектора. Механизмът за проследяване трябва да проследява движението от изток на запад, т.е. да се обърне през деня за слънце. А сезонните позиции на звездата (нагоре / надолу) могат да се регулират ръчно веднъж седмично. Можете, разбира се, да добавите проследяващ механизъм и вертикално, тогава ще получите почти автоматична инсталация. Ако планирате да използвате вода за отопление на басейна или като топла вода във водоснабдяването, ще ви е необходима помпа, която ще изпомпва вода през колектора. Ако загреете контейнер с вода, трябва да вземете мерки, за да избегнете експлозия с вряла вода и резервоар. Можете да направите това с помощта електронен термостат, който, ако се достигне зададената температура, ще отклони огледалото от слънцето с помощта на проследяващ механизъм.

Сам ще добавя, че използвайки колектор през зимата, трябва да се вземат мерки, така че водата да не замръзва през нощта и при неблагоприятно време. За да направите това, е по-добре да направите затворен цикъл, от една страна колектор, а от друга - топлообменник. Напълнете системата с масло - тя може да се нагрява до по-висока температура, градуси до 300 и няма да замръзне на студа.
9.6
5.2
7.4

Добавете коментар

  • усмихвамусмивкиxaxaдобреdontknowYahooНеа
   шефдраскотинаглупакдаДа-даагресивентайна
   съжалявамтанцувамdance2dance3извинениепомощнапитки
   спиркаприятелидобърgoodgoodсвиркаприпадамезик
   димплясканеCrayдеклариратподигравателендон-t_mentionизтегляне
   топлинасърдитlaugh1MDAсрещаmoskingотрицателен
   not_iпуканкинаказвамчетаплашаплашитърсене
   присмехthank_youтоваto_clueumnikостърСъгласен
   лошоbeeeblack_eyeblum3изчервяванесамохвалствоскука
   цензурираншегаsecret2заплашвампобедаюsun_bespectacled
   ShokРеспектхахаprevedдобре дошълkrutoyya_za
   ya_dobryiпомощникne_huliganne_othodifludзабранаблизо

Съветваме ви да прочетете:

Предайте го за смартфона ...