i.imadeself.com! » роботи Миниатюрен Microbot DIY робот

Направи си миниатюрен робот Microbot

Направи си миниатюрен робот Microbot

Роботът Microbot е прост малък робот, който може да се направи направете го сами, Височината му е около 12 мм, ширината е 20 мм, а дължината на печатаната платка е само 35 мм. Особеността на такъв робот е, че той може да се движи зад източник на светлина. След като роботът свети фенерче пред него, той веднага започва да се движи към светлината, което донякъде напомня на лазерна игра с показалец. Роботът също реагира на слънчевите лъчи, така че може да е трудно да си представите как ще се държи. Роботът се движи само по равна гладка повърхност.

Като „мускулите“ роботът използва миниатюрни мотори, които могат да бъдат намерени в стари мобилни телефони.

Устройство и функции на робота:
В техническо отношение роботът се състои от две печатни платки с различни размери. Дъските са свързани с помощта на спойка. На повърхността роботът се държи от три опорни точки, докато две опорни точки са валовете на моторите, те движат робота. Тъй като размерите на робота са малки, тук като мощност се използва плоска батерия с мощност 3V.

Светлината роботът се чувства много. Роботът перфектно улавя не само прякото попадение на светлината върху него, но и вижда светлината, която идва от светлинното петно.

Роботът има два светодиода. Ако светите от дясната страна на домашно, роботът започва да се движи вдясно и десният светодиод на него светва. Съответно, ако светите от лявата страна, левият светодиод светва и роботът отива вляво.

Материали и инструменти:
- фототранзистори тип FT-2K;
- мигащи светодиоди ARL5013-URC-B;
- един полеви транзистор KP505A;
- 3V литиева батерия тип CR2032;
- калъф за хоризонтален монтаж;
- микропревключвател;
- два мотора от мобилни телефони.

Производствен процес:

Първа стъпка. Получаваме мотори
Необходимите мотори могат да бъдат намерени в стари мобилни телефони. Те са необходими тук, за да създават вибрации, ексцентриците се поставят върху валовете им. Най-важният момент тук е правилното премахване на гърбицата. Ако го затегнете с клещи или по друг подобен начин, моторът ще стане безполезен. За да се отстрани ексцентрикът, той трябва да бъде затегнат в порок или да се вземе с клещи. След това се взема шил или голяма игла и с нея трябва да избиете вала от ексцентрика. Трябва да се внимава, тъй като е лесно да повредите контактите или корпуса на двигателя.

Стъпка втора Дизайн на печатни платки
На фигурата можете да видите чертежа, каква трябва да бъде печатната платка.При производството на дъската има една точка, говорим за тънка вертикална линия, която разделя дъската. Когато произвеждате платка по метод LUT или ецване, тя трябва да бъде произведена като едно цяло.


След пробиването на необходимите дупки в дъската, тя може да бъде изрязана във вертикална линия, което е обозначено с червената стрелка. Резултатът трябва да бъде две малки печатни платки. Що се отнася до големия, той има калъф, микропревключвател и мотори на него. На втората платка по-малката инсталира радио компоненти, това са фототранзистори, светодиоди и транзистори с полеви ефекти.

Особено внимание трябва да се обърне на времето за инсталиране на фототранзисторите. Те трябва да бъдат инсталирани по такъв начин, че дължината на клемите да е около 15 мм, след което да се огъват в различни посоки с 30-35 градуса. Що се отнася до джъмпера P1, той може да бъде заменен с всяко парче тел. Джъмперът трябва да бъде направен преди инсталирането на калъфа, в противен случай след това инсталирането му ще бъде невъзможно.

Друг момент се отнася до превключвателя, той има три изхода. Централният му изход е затворен, в зависимост от това как се намира дръжката на плъзгача, той е или отдясно, или отляво. В схемата ще се използват само два изхода, това е централният и всеки страничен. За да може превключвателят да застане на мястото си както се очаква, един от контактите му трябва да бъде отрязан. Или можете да използвате различен микропревключвател с малки размери.

Стъпка трета Монтаж на двигателя
Двигателите са инсталирани на сайта от страната на пистите на живо. За да фиксира моторите, авторът използва скоби за хартия. Необходимо е да се огъне под формата на буквата Р и след това да се калай на необходимите места. Впоследствие клипът е споен на мястото за монтиране на двигателя.

Залепете скобата за хартия към двигателя възможно най-бързо, в противен случай двигателят може да се прегрее и да се повреди. Запояването е най-добре с клещи. След това двигателите се оставят да се охлаждат и хартиените щипки се огъват според нуждите.

След като моторите са инсталирани, те ще останат свързани. За това проводниците са свързани към клемите на платките M1 и M2. Най-добре е да използвате тънки жици за връзка.

В заключение и двете дъски са свързани помежду си. Малката дъска се поставя под ъгъл спрямо по-голямата и след това се запоява. В този случай трябва да сте изключително внимателни, за да не блокирате контактите.

Стъпка четвърта Заключителен етап
Сега трябва да създадете трети опорен пункт за робота. За тези цели авторът използва контакта от кондензатора. Височината на краката трябва да бъде избрана индивидуално, центърът на масата зависи от това и в резултат на това цялата работа на робота. Скоростта на робота може да се регулира чрез промяна на ъгъла на моторите.

Това е всичко, роботът е готов. Сега можете да поставите свежа батерия и да се насладите на работата на домашно.
9
7.5
9

Добавете коментар

  • усмихвамусмивкиxaxaдобреdontknowYahooНеа
   шефдраскотинаглупакдаДа-даагресивентайна
   съжалявамтанцувамdance2dance3извинениепомощнапитки
   спиркаприятелидобърgoodgoodсвиркаприпадамезик
   димплясканеCrayдеклариратподигравателендон-t_mentionизтегляне
   топлинасърдитlaugh1MDAсрещаmoskingотрицателен
   not_iпуканкинаказвамчетаплашаплашитърсене
   присмехthank_youтоваto_clueumnikостърСъгласен
   лошоbeeeblack_eyeblum3изчервяванесамохвалствоскука
   цензурираншегаsecret2заплашвампобедаюsun_bespectacled
   ShokРеспектхахаprevedдобре дошълkrutoyya_za
   ya_dobryiпомощникne_huliganne_othodifludзабранаблизо

Съветваме ви да прочетете:

Предайте го за смартфона ...