i.imadeself.com! » роботи »Изработване на робот от компютърна мишка

Изработка на робот от компютърна мишка

Изработка на робот от компютърна мишка

Статията ще обсъди как направете го сами Можете да направите прост и интересен робот на базата на стара компютърна мишка.
Роботът получи името Mousebot, а основният му акцент е, че това е начин да се види светлината и след това се обръща към нея. Всичко това благодарение на два светодиода, които улавят светлината.

Според автора роботът ще струва не повече от 10 долара.

Материали и инструменти за производство:
- една топка мишка;
- два малки мотора;
- един превключвател;
- чип LM386;
- едно реле DPDT 5V (можете да използвате Aromat DS2YE-S-DC5V);
- транзистор PN2222 NPN (2N3904 също е подходящ);
- един светодиод (цветът няма значение);
- транзистор при 1 kOhm;
- 10 kΩ резистор;
- кондензатор при 100 mF;
- касета с лента;
- дискета или CD;
- 9V батерия с оборудване;
- гумени ленти и проводници.

От инструментите, които ще ви трябват: мултицет, отвертка Phillips, клещи, бормашина, нож, поялник, резачки за тел, лепило или епоксид, горещо лепило с пистолет и ножовка.

Производствен процес:

Първа стъпка. Разглобяваме мишката и изваждаме някои детайли
Разглобявайки мишката, трябва да премахнете превключвателя от нея, както и инфрачервеният излъчвател, те ще са необходими за производството на робота. ИЧ излъчвателите и превключвателят трябва да бъдат неразтворени. Излъчвателят е маркиран на снимките с числата 1 и 2, превключвателят е обозначен с числото 3.


Стъпка втора Подготовка на тялото на робот

За да получите възможно най-много място в тялото на робота, трябва да изрежете всички допълнителни издатини от вътрешността на мишката. Най-лесният начин да направите това е с Dremel. Ако мишката е малка, тогава може да се наложи да премахнете онези издатини, в които са завинтени свързващите винтове. За рязане Dremel е къс цилиндричен тип. Намирайки се в изправено положение, той ще реже под прав ъгъл с добро качество.

Стъпка трета Изработка на колело за роботи
Тъй като осите на двигателите са много малки, за да се движат робота, те трябва да бъдат оборудвани с колела. За тези цели са подходящи ролките от касети, които преди са били магнетофони. Колелата са прикрепени към осите с помощта на суперзалепване. След това се взема лента от гума и се увива около колелото, всичко, което трябва да направите, е три оборота и за всеки полуобръщане трябва да добавите лепило. Сега отгоре на вече залепената венеца е залепена секунда, тя трябва да бъде инсталирана както на снимката.
Стъпка четвърта Настройка на оформлението и релето
Най-добре е да използвате стандартно оформление, докато оформлението на мишката ще бъде просто, тъй като платката заема малко място.Необходимо е да инсталирате реле и да спойкате проводниците, контактите от 8 до 11 и от 6 до 9 се пресичат чрез свързващи щифтове. След това трябва да свържете контакти 1 и 8 и да добавите жила за контакти 8 и 9.
След това трябва да вземете транзистора и да спойкате 16-ия контакт към неговия колектор. Впоследствие се свързват проводници, споени на щифт 9.


След това релето може да бъде залепено към корпуса. От проводника, който свързва 9-ти контакт с контакта на излъчвателя, трябва да спойкате към захранващите проводници. Контакт 8 е свързан с положителния полюс.

контакти 1, 4, 6, 8, 9, 11, 13, 16;

1 - емитер; 2 - колектор; 3 - основа

Стъпка пета Настройка на бутона за превключване
Сега трябва да вземете превключвателя и да го свържете, както е посочено в диаграмата. Използваният резистор е оценен на 10 kOhm. За да предотвратите късо съединение, най-добре е контактите да се изолират с термосвиваема тръба.


Стъпка шеста Мозъчна връзка с робот
Като мозък за робота се използва чипът LM386. Трябва да се обърне нагоре и след това да се огънат контакти 1 и 8, така че да са в контакт, тогава те трябва да бъдат запоени. Тогава чипът е инсталиран в кутията и свързан. Нанизаните проводници трябва да се добавят към щифтове 2, 3 и 5. И щифтове 4 и 6 са свързани с плюс. В крайна сметка всичко трябва да изглежда като показаното на снимките.Седма стъпка. Създайте върха на робота
Трябва да вземете тренировка и да пробиете дупки в горната част на тялото на мишката. Два отвора са необходими за свързване на очите и един за инсталиране на светодиода. В задната част на мишката трябва да направите голям отвор за превключвателя. На същия етап превключвателят може да бъде инсталиран.

За да създадете очни стъбла, трябва да усучете медната жица и след това да спойкате IR излъчватели в единия край с един контакт. Вече може да бъде монтиран светодиод в централния отвор, а резисторът от 1 kΩ е споен с положителния си контакт.

Стъпка осма Фиксиращи елементи
За да се задържат двигателите и ключовете здраво, те трябва да бъдат фиксирани с горещо лепило или епоксидна смола.


Стъпка девета Последна фаза на сглобяване
На релето трябва да намерите 13-ия контакт и да го свържете към левия мотор, а десният мотор е свързан през 4-ти контакт. Петият щифт от интегралната схема е свързан към двигателите и долната връзка. В резултат десният мотор трябва да се върти по посока на часовниковата стрелка, а левият обратно на часовниковата стрелка.
Очите на робота са свързани към положителния контакт чрез резистор от 1 kΩ.
Това е всичко, сега остава само да свържете батерията и причудливият робот е готов. За да го активирате, просто включете тамбура в задната част на мишката.
5.5
5.5
5.5

Добавете коментар

  • усмихвамусмивкиxaxaдобреdontknowYahooНеа
   шефдраскотинаглупакдаДа-даагресивентайна
   съжалявамтанцувамdance2dance3извинениепомощнапитки
   спиркаприятелидобърgoodgoodсвиркаприпадамезик
   димплясканеCrayдеклариратподигравателендон-t_mentionизтегляне
   топлинасърдитlaugh1MDAсрещаmoskingотрицателен
   not_iпуканкинаказвамчетаплашаплашитърсене
   присмехthank_youтоваto_clueumnikостърСъгласен
   лошоbeeeblack_eyeblum3изчервяванесамохвалствоскука
   цензурираншегаsecret2заплашвампобедаюsun_bespectacled
   ShokРеспектхахаprevedдобре дошълkrutoyya_za
   ya_dobryiпомощникne_huliganne_othodifludзабранаблизо

Съветваме ви да прочетете:

Предайте го за смартфона ...