i.imadeself.com! » роботи »Как да си направим робот с меко тяло

Как да си направим робот с меко тяло

Как да си направим робот с меко тяло

Към днешна дата изобретяването на роботи с меко тяло е най-популярната и обещаваща посока. В такива роботи няма предавки, няма двигатели, няма колани или други подобни елементи. Ролята на всички тези елементи в такъв робот се изпълнява от тялото му. Като материал може да се използва гума, стреч пластмаса и различни други видове каучук. Управляваха такива роботи може със сгъстен въздух или с помощта на елементи, които променят местоположението си, когато електрически ток преминава през тях.
По-конкретно, тази статия ще обсъди как да направите робот с меки тела, с който можете да вземете различни предмети и той ще работи поради сгъстен въздух.

Материали и инструменти:
- Ecoflex 00-30 (от един такъв пробен комплект можете да направите около 5-10 роботи, всичко тук зависи от техния размер);
- силиконова тръба с резба 1/8 "ID, 1/4" OD (около един инч, 5236K832 на McMaster-Carr);
- Едно краче от 1/16 "ID, 1/8" OD полиетиленова тръба (с номер 5181K15 в McMaster-Carr);
- круша е необходима, Polaroid Super Blower е най-подходящ;
- формуляри за печат на 3D;
- тава за печене или пластмасова тава;
- ножици, гумени ръкавици за еднократна употреба;
- хартиени кърпи;
- пръчица от попс или бъркалка за кафе;
- фурна за подобни експерименти.


Производствен процес:

Първа стъпка. Създайте или поръчайте формуляр
Ако имате достъп до 3D принтер, просто изтеглете файла с 4 крака -gripper.stl и след това създайте формуляр на принтера. Ако 3D принтер не е наличен, тогава той може да бъде поръчан чрез интернет. За да създадете форма, ви е необходим материал с гладка повърхност. В противен случай премахването на детайла от формата ще бъде проблематично.
Освен това, ако имате достъп до CAD софтуер, можете сами да създавате формуляри.Стъпка втора Правене на силиконова каучукова смес
Смес, наречена Ecoflex, ще бъде използвана като гума за леене на тялото на робота. Такава гума се продава в бутилки и това са две вещества, които трябва да се смесват преди леенето. Образуването на силиконов каучук след смесване отнема около 4 часа при стайна температура. Ако температурата е 150 градуса, тогава са достатъчни 10 минути.
Въпреки че това вещество не е токсично, не се препоръчва дълго да го държите на гола кожа, тъй като може да предизвика дразнене. В тази връзка се препоръчва да се използват гумени ръкавици за работа. Сместа трябва да се смесва в съотношение 1/1, времето за смесване не трябва да бъде по-малко от 2 минути.

Стъпка трета Попълнете формуляра
Сега Ecoflex трябва да се излее в подготвената форма. Трябва да се налива бавно, тъй като масата е доста гъста и ако наклоните чашата твърде много, можете да излеете излишък. Сега трябва да изхвърлите въздушните мехурчета от масата, това може да стане с кафе бъркалка, клечка за зъби или друг подходящ предмет.

Стъпка четвърта Изсипете лекарството върху тавата
Сега Ecoflex трябва да се излее върху метална тава. В резултат размерите на локвата трябва да бъдат такива, че да обграждат изцяло пластмасовата форма. Трябва да изчакате, докато Ecoflex се втвърди, за това трябва да се остави на стайна температура в продължение на 4 часа.


След 4 часа трябва да проверите дали гумата е замръзнала върху тавата и във формата. Не трябва да е лепкаво. Ако силиконът е замразен, той може внимателно да се извади от пластмасовата форма.


Стъпка пета Нанесете следващия слой силикон
Сега отново трябва да направите нова партида Ecoflex и да я нанесете върху вече изсъхналия слой върху палета. След това трябва да изчакате малко, за да може силиконовата смес да се захване малко.


Стъпка шеста Свързване на две половини на детайл
Сега трябва да вземете детайла, извлечен от пластмасовата форма, и да го залепите върху силиконовия басейн, който се е образувал върху палета. Заготовката е залепена по въздушни канали. След това трябва да вземете кафева бъркалка и равномерно да разпределите силиконовата смес по целия периметър на детайла. Това ще направи робота херметичен.
След това лепилото трябва да се остави да се втвърди, ще отнеме четири часа.

[Center]

Седма стъпка. Последна стъпка на производство
След като гумата се втвърди напълно, цялата силиконова маса може да бъде отстранена от палета. Тогава се вземат ножици и тялото на бъдещия робот се изрязва внимателно. В този случай трябва да сте много внимателни, защото когато отворите въздушните канали, роботът ще се повреди.Сега е взета пластмасова тръба, единият й край трябва да бъде отрязан под ъгъл от 45 градуса. Освен това, с този остър край, роботът си проправя път в средата под ъгъл от 45 градуса. След това остава да свържете тръбата с крушата, за тази цел се използва гумена тръба.


Това е всичко, роботът е готов. Когато натиснете круша, въздухът ще влезе в нея и всичките 4 крака на робота ще бъдат компресирани. По този начин можете да вземете най-различни предмети. Но когато работите с робота, трябва да бъдете внимателни, защото при твърде високо налягане може да се получи счупване.9.8
9.3
9.5

Добавете коментар

  • усмихвамусмивкиxaxaдобреdontknowYahooНеа
   шефдраскотинаглупакдаДа-даагресивентайна
   съжалявамтанцувамdance2dance3извинениепомощнапитки
   спиркаприятелидобърgoodgoodсвиркаприпадамезик
   димплясканеCrayдеклариратподигравателендон-t_mentionизтегляне
   топлинасърдитlaugh1MDAсрещаmoskingотрицателен
   not_iпуканкинаказвамчетаплашаплашитърсене
   присмехthank_youтоваto_clueumnikостърСъгласен
   лошоbeeeblack_eyeblum3изчервяванесамохвалствоскука
   цензурираншегаsecret2заплашвампобедаюsun_bespectacled
   ShokРеспектхахаprevedдобре дошълkrutoyya_za
   ya_dobryiпомощникne_huliganne_othodifludзабранаблизо

Съветваме ви да прочетете:

Предайте го за смартфона ...