i.imadeself.com! » електроника » Arduino »Радио контролно оборудване на Arduino

Радиоконтролно оборудване на ArduinoТази статия разглежда производството на пропорционално оборудване за радиоуправление на базата на борда Arduino, Интересна особеност на проекта е, че оборудването е замислено като алтернатива на оборудването „за възрастни“, но което можете да направите сами. На предавателя има подстригващи клавиши, което е важно за контрола например модели самолет, предавателят е оборудван и с малък дисплей с органични светодиоди, който показва основна информация за работата на предавателя. Оборудването е проектирано за 6 канала, 4 пропорционални и 2 дискретни. Авторът постави и основата за бъдещото добавяне на още два пропорционални канала, към случая бяха добавени 2 потенциометра, но в момента те не участват. Независимо от това, това е достатъчно, за да контролирате модела на самолет, кораб или кола, а отделните канали ще ви позволят да контролирате допълнителния товар, например включването на фарове, светлини на палубата, навигационни светлини или дори да изстреляте малки ракети. Оборудването има два режима на управление - линеен и експоненциален.
За предавателя ще ви трябва:

1 x Arduino NANO / UNO / ProMini
1 x BMS защитна платка за три литиево-йонни кутии
1 x 5.5 x 2.1 mm конектор
1 x Стъпка DC / DC конвертор XL6009
1 x LM2596 малък падащ конвертор (ще говоря за това отделно)
3 x 18650:
2 x джойстика JH-D202X (продава се на Ali)
2 x превключвател
1 x i2c OLED екран 0,96 инча 128X64
1 x NRF24l01 радио модул с усилвател и антена
9 x бутон за такт 6 * 6 * 5 мм
Изходни резистори (виж диаграмата)

За приемника ще ви трябва:

1 x Arduino NANO / UNO / Pro Mini
1 x радиомодул NRF24l01
1 x AMS1117 3.3V регулатор на напрежението
30 x pls гребени
1 х дъска
1 x 10 uF кондензатор

По-долу можете да видите графично изображение на всички компоненти и диаграма на тяхната връзка. Преди монтажа трябва да бъдат конфигурирани преобразуватели за връзки, XL6009 до 12,6 V (този модул е ​​отговорен за зареждането), LM2596 до 3,3 V (мощност към радиомодула). Вместо LM2596 теоретично е възможно да се използва ASM117, според таблицата, максималното входно напрежение на този стабилизатор е 15 V, но се препоръчва да не се прилага по-високо от 12 V. Очевидно въз основа на тези съображения авторът е използвал друг DC / DC конвертор. Вместо това можете да използвате и регулируем стабилизатор, например LM317.
жилище

Радиоконтролно оборудване на Arduino


Случаят се състои от две основни части: горната и долната. В допълнение са отпечатани 9 бутона (8 за подстригване и един режим на бутон), 5 резервни копия за бутони, рамка на дисплея и плъзгач за захранване.Авторът отпечата PLA с ластик с 20% покритие, накрайник 0,4 мм и височина на слоя 0,3 мм. Между другото, никой не забранява използването на друг калъф, можете просто да вземете подходяща кутия, да я залепите сами или да вземете доста голям калъф от китайска играчка, те почти се продават в торби на класирани сайтове.


Монтаж на предавател

Батериите са свързани последователно. Авторът направи това с запояване, искам да отбележа, че запояващите кутии от 18650 изискват известно умение, така че ако нямате такъв опит, купете батерии с вече заварени венчелистчета и спойка към тях. Също така, батериите съгласно горната схема са споени към BMS модула, чийто вход се захранва с напрежение от конвертора XL6009 (вместо него може да се използва MT3608). BMS е отговорен за равномерното зареждане / разреждане на всички кутии и изключване на захранването, когато батериите са изтощени. Напрежението може да се следи и с помощта на дисплея. Батериите се зареждат от 9 V захранване с ток не по-голям от 3 A (максимум за XL6009). Всъщност токът на заряд трябва да се изчисли в зависимост от капацитета на батериите и да вземете захранването с малко по-нисък ток или да го ограничите. Удобно е да монтирате модулите в корпуса с помощта на "автомобилна" двустранна лента.
Бутоните на часовника са инсталирани на специални платформи, след което се закрепват с малки винтове към съответните опори вътре в кутията. Тук всъщност всичко е на ниво дизайнер и е добре разбрано от снимката.
Бутоните са свързани помежду си с резистори, като по този начин по същество оставя малка резистивна клавиатура, която ви позволява да използвате само един щифт на платката Arduino. Проводниците са споени към потенциометрите на джойстика, крайните проводници отиват към земята и 5 V, средните води до съответния щифт Arduino. Имам планове да повторя тази схема, вече експериментирах малко и мога да кажа, че кодът има функцията автоматично да обръща канали според нуждите, но все още не съм разбрал как схемата определя тази много нужда. Това означава, че инверсията на канала се осъществява по същество чрез запояване на крайните заключения на места. По време на писането такива джойстици се продават в Ali на цена от около 7 долара за брой, независимо дали зависи от вас, зависи от вас или не. Вместо това можете да използвате модулите за джойстик за ардуино или джойстици от контролерите за игри.

Всъщност джойстикът работи като разделител, отклонявайки дръжката, променяме напрежението на средния изход на потенциометъра и в зависимост от това напрежение ардуино определя отклонението.
[център] [/ център]
Свързани са и тумблери. Превключвателите са необходими, за да се изключи, тъй като каналът е дискретен и има само две стойности - 0 или 1, в зависимост от това дали изходът на ардуино е привлечен към земята или към 5V захранване. какво би станало при използване на три позиционни, контролерът не разбира какво се случва и стойността на случаен принцип скача или 0, или 1 (според моя опит). Не можете да зададете допълнителни потенциометри, в момента те не са включени. Или можете да поставите и наблюдавате страницата на източника, може би в крайна сметка авторът ще публикува актуализирания фърмуер.
След това се монтират ардуино, радиомодул и табло за захранване на радиомодул. Както е описано по-горе, е необходимо да настроите напрежение от 3.3 волта върху него. Почти невъзможно е да направите това с помощта на стандартен променлив резистор, така че авторът го разтвори и спое многократен тример вместо това. След това дисплеят е монтиран и всички компоненти са свързани към ардуиновите клеми според схемата.
вмъкване

За фърмуера на Arduino вече се говори около 1000 пъти, в този момент възможността да се направи това, докато се държите за проект на ардуино, е също толкова важна по подразбиране, колкото способността да държите поялник в ръцете си, докато държите нещо да спойка.Кодът за предавателя, приемника, необходимите библиотеки и файл за 3D отпечатване на кутията могат да бъдат изтеглени в един архив в края на статията.


приемникЗа приемника ще ви трябва още платка Arduino, радиомодул (без антена, телеметрията все още не се прилага тук) и стабилизатор от 3,3 волта. Приемникът е споен на дъската. Силата на приемника се осъществява по същия начин като силата на всеки друг фабричен приемник, от специален изход на регулатора на скоростта.
Самият аз искам да добавя, че вместо стандартната антена на този модул е ​​желателно да споявате същата антена, която е инсталирана в модула с усилвател (само без корпус). Това няма да повлияе особено на обхвата на приемане, но ще повлияе значително на качеството на приемане в зависимост от позицията на контролирания модел в различни равнини. За съвременните приемници и предаватели за тази цел са инсталирани дори две антени, които са разположени перпендикулярно една на друга.


Освен това авторът е въвел много важна функция - изход от сигнала на PPM приемника. Схематично нищо не се променя, просто трябва да попълните друг фърмуер, PPM сигналът се извежда по същия начин, както в повечето фабрични приемници - от първия канал (газ).
Това е всичко. Лично на мен наистина ми хареса проектът и както вече казах, планира да го повторя в случая от дистанционното управление на детска играчка. В менюто можете да изберете режима от линеен до експоненциален и да настроите фино стойността на всеки стик. Имайте предвид, че средната стойност на всеки канал трябва да бъде 127.


Можете да изтеглите всичко необходимо тук.

Всички успехи в работата!
8.9
8.6
8.6

Добавете коментар

  • усмихвамусмивкиxaxaдобреdontknowYahooНеа
   шефдраскотинаглупакдаДа-даагресивентайна
   съжалявамтанцувамdance2dance3извинениепомощнапитки
   спиркаприятелидобърgoodgoodсвиркаприпадамезик
   димплясканеCrayдеклариратподигравателендон-t_mentionизтегляне
   топлинасърдитlaugh1MDAсрещаmoskingотрицателен
   not_iпуканкинаказвамчетаплашаплашитърсене
   присмехthank_youтоваto_clueumnikостърСъгласен
   лошоbeeeblack_eyeblum3изчервяванесамохвалствоскука
   цензурираншегаsecret2заплашвампобедаюsun_bespectacled
   ShokРеспектхахаprevedдобре дошълkrutoyya_za
   ya_dobryiпомощникne_huliganne_othodifludзабранаблизо
30 коментар
feonor12 правилно пише, че неизползваните входове трябва да бъдат изтеглени или към земята, или към захранването. Започнах да се придържам към това правило, веднага щом се научих да работя с CMOS чипове. О, колко отдавна беше ... И в микроконтролерите, разбира се, никой не е отменил това правило.
благодаря много !!!!!
Авторът
В процеса на компилиране също пренасочих някои променливи и също така написах, че има малко памет, въпреки че веднага беше написано, че скицата използва 77% от паметта. Скицата е тромава, никой не отрича, но работи. Основното нещо, което компилира. Изградете тестова верига и проверете как работи, проблемите трябва да бъдат решени, когато станат достъпни. Когато сглобявате тестовата верига на предавателя - всички неизползвани канали, независимо дали става въпрос за джойстици, превключвател или клавиатура, като цяло всичко, което не е свързано, трябва да бъде свързано със земя или с 5V, ако го оставите да „виси във въздуха“ приложението няма да работи адекватно, с това сблъска се при повторение.

ZY Регистрирайте се и можете.
Гост Андрю
почти се оказа, както на твоята снимка.
само сега се кълне, накратко, тук
C: \ Потребители \ mozga \ Документи \ Arduino \ библиотека \ Adafruit_GFX_Library \ Adafruit_GFX.cpp: във функцията на член 'булева стойност Adafruit_GFX_Button :: съдържа (int16_t, int16_t)':

C: \ Потребители \ mozga \ Документи \ Arduino \ библиотека \ Adafruit_GFX_Library \ Adafruit_GFX.cpp: 1120: 28: предупреждение: сравнение между подписани и неподписани целочислени изрази [-Wsign-сравнение]

връщане ((x> = _x1) && (x <(_ x1 + _w)) &&

                             ^

C: \ Потребители \ mozga \ Документи \ Arduino \ библиотека \ Adafruit_GFX_Library \ Adafruit_GFX.cpp: 1121: 28: предупреждение: сравнение между подписани и неподписани целочислени изрази [-Wsign-сравнение]

(y> = _y1) && (y <(_ y1 + _h)));
в крайна сметка компилацията приключи
и записва недостатъчно памет и програмата може да не работи стабилно.
съжалявам, не мога да сложа снимка тук.
Авторът
Извадете / поставете две наклонени черти.

#define SSD1306_128_64
// #define SSD1306_128_32
// #define SSD1306_96_16

Ето как трябва да бъде.
Гост Андрю
много благодаря
не псувайте много.
Сега ще google, което означава:
(Коментирайте второто и коментирайте първото.)
Авторът
За двама, по дяволите, google минути. Във файла Adafruit_SSD1306.h трябва да намерите тези редове

// #define SSD1306_128_64
#define SSD1306_128_32
// #define SSD1306_96_16

коментирайте второто и коментирайте първото.
Авторът
Слушайте, не написах този код и не съм специалист по програмиране. Това, което знаех, след това подкани, не ви подхожда. Работи за автора, аз го събрах - работи и за мен. Не работи за вас, така че грешката не е в кода или в библиотеката. Свържете се с тематичния форум, отидете до източника и напишете на автора или изчакайте, докато някой, който познава тук, отговори. Казах, че не знам какво е, какво друго е необходимо от мен, така че да изпусна всичко и да започна да се справя с проблема за теб? Съжалявам, не.
Гост Андрю
"благодаря за помощта"
грешка в библиотеката Adafruit_SSD1306.h
И имам проблем с "частната поръчка".
това е, което дава.
Transmitter_code: 102: 2: error: #error ("Неправилна височина, поправете го в Adafruit_SSD1306.h!");
може би кой номер или буква трябва да се промени там, но не знам
Авторът
Тогава не знам, всичко е съставено и зашито. Сега проверих заради интереса, всичко също беше съставено. Така че частен проблем.

Гост Андрю
Adafruit_SSD1306-master library
инсталира програмата arduino ide в самата програма
Авторът
Има ли грешка по време на компилация? Той ругае в библиотеката на дисплея. Инсталирахте ли библиотеката на Adafruit_SSD1306-master от архива в сряда?
Гост Андрю
Здравейте
Реших първо да проверя скиците. PPM и PWM приемници (прочетете.)
Започнах да проверявам предавателя, той дава грешка.
#error ("Височина е неправилна, моля поправете това в Adafruit_SSD1306.h!");
Google преводач преведе.
#error ("Височината е неправилна, моля, коригирайте това в Adafruit_SSD1306.h!");
И какво да правя сега, дори не знам ..............
Авторът
Здравейте на всички. По принцип нямам нито време, нито желание да завърша приложението в близко бъдеще, така че да мога да напиша статия за него, но дълго време нарисувах печат на приемника, който трябва да се вземе. Не събрах дъската, но я проверих няколко пъти, като че ли всичко е правилно. Няколко думи, за които няма да има въпроси:
Стабилизаторът на радиомодула е споен в smd на платката (ASM1117 при 3.3 V, включване чрез фиш). Ако ще работи нестабилно или за кратко разстояние - закачете 10 микрофарада на кондерите директно върху захранващите контакти на модула (не можах да намеря място, където да се метна на платката).
Ние спояваме smd, след това джъмперите, последвани от arduino (лапи за програмиране към гребена на изходите), вторият "етаж" на радиомодула, както направих в полетния контролер. Радиомодулът припокрива бутона за нулиране на arduino, така че го донесох на гърба на печата (просто го запоявам от arduino и го запоявам). Ако вашият програмист издърпа нулирането или не смятате да сменяте отново след монтажа, можете да премахнете бутона и пистите от лейката, шалът ще излезе с няколко милиметра по-тесен и по-къс (20x50 мм). Във всеки случай шалът излезе много компактен. На радиомодула е желателно да изрежете отпечатаната антена и спойка, както на стандартните 2,4 GHz приемници (снимка по-долу). Това няма да повлияе на обхвата, но приемането ще се подобри с различни ориентации в пространството. 5V мощност към всеки конектор от регулатора на ТЕГЛО или външни.
Задайте готовата дъска в прозрачен термосвиване, можете предварително да рисувате, отпечатвате и вмъквате табела с обозначението на контактните групи. Или направете хляб като същия стабилизатор на полета.
Е, всичко изглежда можете да изтеглите подписка тук.Ето го мъничето. полет, статия за него в моя профил.


Гост Владислав
Пишете за помощ, събрах скицата на парчета, тъй като родният ми не започна, сега всичко работи добре, Viber 0993482290
роботът
помогнете със скатека. има много грешки !!
Авторът
Правя Appu в свободното си време дори от свободно време, тавтология, но това е вярно.Защото има фабрично приложение flysky i6, това, в името на спортния интерес, го събирам. Когато го завърша напълно, ще събера нормалния приемник - ще съставя всичко в отделна статия.
Но за да не се съмнявате в представянето му, тук размахнах елерона:

Както можете да видите, тя работи. Един свързан канал, например. Проводникът към приемника се захранва, захранва се чрез зареждане от телефона.

Въпреки че има много за развитие, като цяло това е в софтуерната част, за да се реализира изборът на най-безшумния канал, обвързващ, за събиране на няколко приемника, добавяне на памет за поне 5 модела. Дори телеметрията може да се измие, ако искате. Но това изисква или помощта на ентусиасти, или самият език на Ардуино е по-добре да се научи, или авторът да пише, може би това ще го заинтересува. Аз в близко бъдеще определено няма да го направя.

И вече казах за храната. 1 кутия от 18650 + MT3608 + ASM1117 + TP4056 със защита от ≈4-5 долара. Като опция, но има много от тях, поне от батерии.
Andrew1978
Покажете видеото на вашето дистанционно управление ..... Относно глупостите - глупостите може да са за вас, но това е 65% от цената на цялото дистанционно - три мъничета, зарядно устройство и три лития ....
Авторът
Никой не си прави труда да организира храненето по друг начин. По някаква причина всички се вкопчват в глупости, пропускайки основния нюанс - това са готови „мозъци“, приемникът и предавателят на стандартен PPM сигнал и как да ги храним и в който случай да се блъскате е десетото нещо. Възможно е захранване от една консерва чрез усилващ DC / DC преобразувател, като коригирате кода, за да посочите правилно заряда на една консерва. Досега се храня от короната, за постоянна употреба не съм замислил своя собствена версия.
Andrew1978
Каква извратеност за захранване на трите лития с дистанционно управление, което използва 5v и 3.3v ....
Авторът
Авторът
Искате ли сами да направите дело? Това е загуба на време, обикновено все още няма да се получи. В сайтове с класифицирани реклами се продават куп дистанционни от играчки, включително тип пистолет. Продайте за стотинка (детето уби играчката, но дистанционното управление остава). Изберете по-малко масивни и отново. Промяната се свежда до изхвърляне на цялото пълнене и разчитане на контролите на линейни потенциометри.
Друг вариант е да си купите аппу със запълнен пълнеж, но цялата механика. В сайтовете на моделиери, като от време на време изскачат.
Моето appa ще изглежда нещо подобно (табелката е тест, тогава ще го направя по-красив)
Гост Евгений
това е механиката и интересите и няма какво да се преначертае
Авторът
Защо? Да, и кой пречи, това е въпрос на механика. Вземете конзолата на пистолета от играчката, модифицирайте я и ще бъде така. Можете да вземете всичко, компютърен джойстик за симулатори на полети, дори геймпад от Соня. Тук основната схема.
Вече се сглобявам от конзола за играчки.
Гост Евгений
ще бъде направено оборудване тип пистолет ...
Авторът
Просто проверено, всичко се отваря и изтегля. Може би имате някакъв рекламен блокер или нещо подобно.
Ако някой друг има проблеми с изтеглянето - пише, ще се обърна към администратора.
този не работи тук
Авторът
Можете да изтеглите всичко необходимо тук.

Щракнете тук
Авторът
Можете да изтеглите всичко необходимо тук.

Щракнете тук
и къде е скицата за оборудването

Съветваме ви да прочетете:

Предайте го за смартфона ...