i.imadeself.com! » електроника » усилватели Направи си сам усилвател Hi-Fi на NE5532

Направи си предварително усилвател Hi-Fi на NE5532


Поздрави жителите на нашия сайт!
След като направи измервания на звукови усилватели на микросхеми TPA3116, авторът на YouTube канал „Radio-Lab” забеляза, че някои усилватели не играят с пълна мощност, когато са свързани, например към телефон или bluetooth модул, това може да се види от измерванията.

Това важи и за други усилватели. Това се дължи на факта, че някои усилватели имат ниска чувствителност към входа. В резултат на това телефонът или вразен модул просто не могат да замахват такива усилватели с недостатъчно мощно ниво на изходния сигнал. Ако трябва да завъртите усилвателя докрай, като опция използвайте предварително усилватели или съкратено предусилватели. Предусилвателят увеличава нивото на аудио сигнала от източника и след това усилваният сигнал преминава към основния усилвател, а основният звуков усилвател вече може да възпроизвежда с пълна сила. Принципът на работа е много подобен на слуховия апарат, но за усилвател.

При някои модели усилватели няма такъв проблем, платката вече има вграден предусилвател от фабриката или изобщо не е необходима.

Ако сте сигурни, че усилвателят играе тихо точно, тъй като входният сигнал е слаб, тогава предусилвателят може да бъде закупен или сглобен като отделна платка и свързан с проводници към главния звуков усилвател.

Тази статия ще обсъди как да независимо направете го сами сглобете предусилвателя. В интернет е намерена еднополярна верига, въпреки че има много различни.

Характеристиките са следните:

Схемата за връзка е следната:

Необходими подробности:

За този проект авторът направи печатна платка. Платката се оказа компактна, точно за бъдещия предусилвател.Необходимите радио компоненти бяха закупени на радиопазара (можете да поръчате от Китай, но там те се продават главно в пакети и отнема доста време да се изчака).

За усилване ще отговаря на популярния двоен операционен усилвател NE5532.

Авторът реши да започне монтажа с инсталирането на постоянни резистори. За да не се забърква с оценките, той използва тестер за радиочасти. За да направите това, е необходимо да инсталирате резистор в тестера и след буквално секунда тестерът показа номинална стойност 1 kOhm.


Извиваме краката на резистора, така че частта да е монтирана вертикално.

След това поставяме резистора на мястото му и го фиксираме с поялник. След това спойкайте втория крак и след това спойка останалите 3 резистора с номинална стойност 1 kOhm. След това спояваме 4 резистора от 220 kOhm и един на 100 kOhm.

От парчетата крака правим джъмпер и го поставяме на мястото му. След това заместваме кондензаторите, многослойните и дисковите. Поставяме чипа от ключа.


Тримерни резистори 2, всеки по собствен канал, местата им отстрани на дъската.

Електролитичните кондензатори трябва да бъдат инсталирани с правилната полярност. Инсталираме ги на дъската в съответствие със схемата.


И сега са инсталирани всички необходими детайли. Можем да кажем, че предусилвателят е сглобен.

Захранващото напрежение е от 6 до 16V, но в този случай авторът планира да го захранва с напрежение 24V, подобно на усилвател. Това вече е много за предусилвателя и трябва да използвате стабилизатор за намаляване. Когато се захранва от импулсен преобразувател, имаше шумове, защото авторът реши да използва линеен стабилизатор на 12V L7812.


В съответствие с щифта, ние спояваме стабилизатора върху платката, а също така спояваме захранващите проводници.

Сега предусилвателят е сглобен. Това е толкова малка такса.

Стерео табло, на 2 канала. За да тествате входовете и изходите, спойка екранираните проводници, така че да няма смущения. В средата е обща жица, близо до страните на входовете и по-близо до краищата на изходите.

За да провери, авторът захранва усилвателя от батерията и сигналът ще бъде видим на осцилоскопа. Източникът на синусоида ще бъде телефонът. Свързваме първо осцилоскопа към изхода на телефона. Максималният изходен сигнал от телефона беше приблизително 0.5V. Ето снимка с максимален обем.


Сега свържете осцилоскопа към изхода на предусилвателя. Предусилвателят е захранван и проверяваме неговата производителност. Повдигаме силата на звука под синусите и можете да видите, че на изхода има и синус, а нивото му е няколко пъти по-високо, отколкото е било от телефона. Това вече е около 2V.


Вече може да се каже, че сглобеният предусилвател работи и усилва. Ако има много входен сигнал, тоест клип.

След това се свързваме към втория канал.

И тук също има синусоид. Опитайте също да промените честотата. Всичко работи, има две корекции на нивото на дъската, което ви позволява да регулирате необходимото ниво на усилване.

Самата синусоида без изкривяване, според предварителния усилвател, всичко е наред. Сега нека опитаме да го свържем с усилвател. Като тестов автор взе усилвател на 2 микросхема TPA3116 и 24 волтово захранване за него.

Изходът е почти 24V. Натоварването ще бъде такъв жичен резистор от 4 Ohm.

Към него е свързан осцилоскоп, за да видите формата на вълната на изхода на усилвателя. За да покажем разликата, първо прилагаме сигнал директно от телефона, след това повишаваме силата на звука и напрежението на изхода на усилвателя е около 10V.

По отношение на мощността тя е приблизително 25W. Това е силата, която този телефон може да замахне с този усилвател с товар от 4 Ома. И сега всичко е същото, но с предварително усилвател, свързан между телефона и усилвателя. Свързваме и повдигаме силата на звука.

Можете да видите, че сигналът на изхода на усилвателя вече е по-висок и това е приблизително 14.5V. По отношение на мощността тя е приблизително 53W, което вече е два пъти по-високо от това. Ако силно увеличите силата на звука, тогава вече се наблюдава подрязване.

Всички изчисления са приблизителни, но мисля, че същността е ясна. Сега този усилвател на TPA3116 в комбинация с предусилвател може да даде максимална мощност. А също така предусилвателят може да се захранва директно от усилвателя. За да направите това, спазвайки полярността, свържете захранващите проводници на предусилвателя паралелно на силовите проводници на усилвателя.

Спускащият стабилизатор е едва топъл. Захранва се нагоре, сега увеличете силата на звука.

Все едно, само от едно захранване. Без външен шум, всичко е наред. Сглобеният предусилвател работи перфектно. Може да се използва с други усилватели, TPA3116 е взет от автора като пример. Ако чувствителността на входа на усилвателя е недостатъчна, тогава едно от решенията може да бъде инсталирането на предварително усилвател.Но отново трябва да разберете, че може би усилвателят ви е слаб и инсталирането на предусилвател в този случай няма да реши проблема, просто задвижете усилвателя си в клипс, просто ще има големи изкривявания и това е всичко. И така, че работи, можете да събирате и повтаряте. Платката е универсална и подходяща за много звукови усилватели. Този предусилвател е един от многото, има и други. Полезни връзки ще бъдат в описанието под видеото на автора (връзка ИЗТОЧНИК).

Благодаря за вниманието. Ще се видим скоро!

видео:
7.6
7.8
7

Добавете коментар

  • усмихвамусмивкиxaxaдобреdontknowYahooНеа
   шефдраскотинаглупакдаДа-даагресивентайна
   съжалявамтанцувамdance2dance3извинениепомощнапитки
   спиркаприятелидобърgoodgoodсвиркаприпадамезик
   димплясканеCrayдеклариратподигравателендон-t_mentionизтегляне
   топлинасърдитlaugh1MDAсрещаmoskingотрицателен
   not_iпуканкинаказвамчетаплашаплашитърсене
   присмехthank_youтоваto_clueumnikостърСъгласен
   лошоbeeeblack_eyeblum3изчервяванесамохвалствоскука
   цензурираншегаsecret2заплашвампобедаюsun_bespectacled
   ShokРеспектхахаprevedдобре дошълkrutoyya_za
   ya_dobryiпомощникne_huliganne_othodifludзабранаблизо
5 коментар
Не момчета, честно казано, вече не съм доволен от интегрираните усилватели. Зарадва Arcturus 006 + тръбен домашен усилвател. Или нормални слушалки. И наркотикът с ватове е преминал. О, не, не мина ... моят усилвател издава 125 вата мощност на лампата на канал на ауспуха. Той вече е счупил чифт S-90.
Да, танталумът беше забравен на изхода. 0,5-1mF. Необходим е и вход.
По-добър зелен KM, хиляда долара на килограм =)
Авторът реши да използва линеен стабилизатор на 12V L7812.
Той не само нелепо го спойка, но и не закачи кондензатор на изхода си.
В резултат на това телефонът или вразен модул просто не могат да замахват такива усилватели с недостатъчно мощно ниво на изходния сигнал.
Там не става въпрос за мощност, а за недостатъчно напрежение.

1. Напрежението от 6 V е малко: производителят препоръчва минимум ± 5 V.
2. Откъде идва токът на дивата консумация от 80 mA?
3. Печелене - при различни позиции на тримерите?
4. Как да спойка екрани?
Домашният предварително усилвател трябва да бъде тръба. IMHO. това

Съветваме ви да прочетете:

Предайте го за смартфона ...