i.imadeself.com! » електроника » Захранвания »Домашно зарядно за батерии с литиево-йонна акумулаторна отвертка

Домашно зарядно за батерии с литиево-йонна акумулаторна отвертка


В предишна статия разгледах въпроса за замяната на никел-кадмиевите (никел-манганови) NiСd (NiMn) отвертки с литиеви. Трябва да разгледаме няколко правила за зареждане на батерии.

Литиево-йонните батерии с размер 18650 могат да се зареждат главно до напрежение 4,20 V на клетка с допуск не повече от 50 mV, тъй като увеличаването на напрежението може да повреди структурата на батерията. Токът на зареждане на батерията може да бъде от 0,1 x C до 1 x C (тук е C-капацитет). По-добре е да изберете тези стойности чрез лист. Използвах маркови батерии при промяната на отвертката. Гледаме заряден ток на таблица с данни от -1,5А.

Най-правилно ще бъде да зареждате литиеви батерии на два етапа според метода CCCV (постоянен ток, постоянно напрежение).

Първата стъпка е да се осигури постоянен ток на заряд. Текущата стойност е 0,2-0,5С. Използвах батерия с капацитет 3000 mA / h, което означава, че номиналният заряден ток ще бъде 600-1500mA. След зареждане на консервата върви с постоянно напрежение, токът постоянно намалява.

Напрежението на акумулатора се поддържа между 4.15-4.25V. Батерията се зарежда, ако токът намалее до 0,05-0,01С. Имайки предвид горното, ние използваме електронен Дъски с Aliexpress CC / CV падаща дъска с ограничение на тока на XL4015E1 или LM2596. Платката е за предпочитане пред начина, по който е по-удобно в настройките.


Спецификации XL4015E1.
Максимален изходен ток до 5 A.
Изходно напрежение: 0.8 V-30 V.
Входно напрежение 5 V-32 V.
има подобни параметри, само ток до 3 А.

Изброяване на инструменти и материали.

-адаптор 220 \ 12 V, 3 A -1бр;
Стандартно зарядно устройство за отвертка (или захранване);
-Заредете CC / CV на или -1бр;
-свързващи проводници -Поядащо желязо;
Тестер;
-пластмасова кутия за табло за зареждане -1бр;
-1 минволтметър;
-Променлив резистор (потенциометър) за 10-20 kOhm -1бр;
- захранващ конектор за отделението за батерията на отвертка -1бр.

Първа стъпка, Сглобяване на отвертката за зарядно за батерията на адаптера.

Вече избрахме таблото cccv по-горе. Може да се използва всяко захранване с някой от тези параметри - изходното напрежение е най-малко 18 V (за 4S верига), ток 3 A. В първия пример за производство на зарядно за литиево-йонни батерии на отвертка използвах 12 V, 3 A адаптер.


Преди това проверих какъв ток може да даде пик на номиналното натоварване. Свързах лампа за кола към изхода и изчаках половин час. Той произвежда 1.9 A свободно, без претоварване. Той също така измерва температурата на радиатора на транзистора -40 ° C. Това е съвсем нормален режим.


Но в този случай няма достатъчно напрежение. Това може лесно да се фиксира само с един пенисен резистор (потенциометър) с променлива радиостанция при 10-20 kOhm. Помислете за типична адаптерна верига.


Веригата има контролиран ценеров диод TL431, тя се намира във веригата за обратна връзка. Задачата му е да поддържа стабилно изходно напрежение в съответствие с натоварването. Чрез разделител на два резистора той е свързан към положителния изход на адаптера. Трябва да спойкаме към резистора (или да го спойкаме напълно и да го спойкаме на негово място, тогава напрежението ще се регулира в по-малка посока), което е свързано към клема 1 на ценеровия диод TL431 и към отрицателната шина променлив резистор. Завъртаме оста на потенциометъра и задаваме желаното напрежение. В моя случай поставих 18 V (малък запас от 16,8 V, който трябва да се пусне на платката CC / CV). Ако имате напрежение, посочено в случаите на електролитични кондензатори, стоящи на изхода на веригата, ще има повече от ново напрежение, те могат да избухнат. След това трябва да ги замените с марж от 30% напрежение.

След това свързваме платка за управление на зареждането към адаптера. Поставяме настройващия резистор на платката на напрежение 16,8 V. С другия тунинг резистор задаваме тока на 1,5 A, предварително свързваме тестера в режим амперметър към изхода на платката. Сега можете да свържете комплекта от литиево-йонна отвертка. Зареждането мина добре, токът в края на зареждането падна до минимум, батерията беше заредена. Температурата на адаптера беше между 40-43 ° C, което е съвсем нормално. В бъдеще е възможно да се пробият дупки в корпуса на адаптера, за да се подобри вентилацията (особено през лятото).

Краят на зареждането на батерията може да се види, като включите светодиода на таблото на XL4015E1. В този пример използвах друга платка на LM2596, тъй като случайно изгорях XL4015E1 по време на експерименти. Съветвам ви да направите по-добро зареждане на платката XL4015E1.

Втора стъпка, Сглобяване на веригата на зарядното устройство на батерия на отвертка на стандартно зарядно устройство.

Имах редовно зарядно от друга отвертка. Той е предназначен за зареждане на никел-манганови батерии. Задачата беше да се зареждат както никел-манганови батерии, така и литиево-йонни батерии.Това беше решено просто чрез запояване на проводниците към платката CC / CV към изходните проводници (червен плюс, черен минус).
Напрежението на отворената верига при стандартния изход на зарядното устройство беше 27 V, това е напълно подходящо за нашата платка за зареждане. Освен това всичко е същото като с адаптера.


Тук виждаме края на зареждането чрез промяна в цвета на светодиодното сияние (превключено от червено в зелено).

Поставих самата платка CC / CV в подходяща пластмасова кутия, която води кабелите навън.
Така че, използвайки малка кутия, или по-скоро нейното съдържание, можете да зареждате батериите на нашата отвертка.

Ако имате стандартно зарядно устройство на трансформатора, можете да свържете платката CC / CV след моста на диод на токоизправителя.

Методът за промяна на адаптера е само за начинаещи и може да бъде полезен за други цели, в резултат на което получаваме бюджетна единица за захранване на различни устройства.

Повече подробности във видеото:


Желая ви здраве и успехи в живота и работата!
7.5
7.5
7.3

Добавете коментар

  • усмихвамусмивкиxaxaдобреdontknowYahooНеа
   шефдраскотинаглупакдаДа-даагресивентайна
   съжалявамтанцувамdance2dance3извинениепомощнапитки
   спиркаприятелидобърgoodgoodсвиркаприпадамезик
   димплясканеCrayдеклариратподигравателендон-t_mentionизтегляне
   топлинасърдитlaugh1MDAсрещаmoskingотрицателен
   not_iпуканкинаказвамчетаплашаплашитърсене
   присмехthank_youтоваto_clueumnikостърСъгласен
   лошоbeeeblack_eyeblum3изчервяванесамохвалствоскука
   цензурираншегаsecret2заплашвампобедаюsun_bespectacled
   ShokРеспектхахаprevedдобре дошълkrutoyya_za
   ya_dobryiпомощникne_huliganne_othodifludзабранаблизо
2 коментари
Няма връзка към предишната статия, така че не е ясно как е свързана батерията. Съдейки по тази статия - не през стандартния конектор, но ако погледнете предишната статия, тогава - през обикновената.И ако чрез редовни, тогава как да "зареждате както никел-манганови батерии, така и литиево-йонни батерии"? И както споменахме по-горе, не NiMn, а NiMh.
за подмяна на никел-кадмиеви (никел-манганови) NiСd (NiMn) батерии
Не чух нещо за никел-манганови батерии, може би никел-метален хидрид?

Съветваме ви да прочетете:

Предайте го за смартфона ...