i.imadeself.com! » електроника » усилватели 50W транзисторен усилвател

DIY 50W транзисторен усилвател

Поздрави жителите на нашия сайт!
Нискочестотните усилватели на мощност или просто усилвател на звук се сглобяват от радиолюбителите доста често. Специализираните схеми за нискочестотни усилватели на мощността вече са доста популярни и след сглобяването на някои ULF, базирани на микросхеми, радиолюбителят търси нещо по-сложно. Транзисторните усилватели, въпреки огромното разнообразие от микросхеми, не са загубили своята актуалност. Ако имате нужда от добър висококачествен усилвател, тогава си струва да го сглобите на транзистори. Днес ще говорим за добър транзисторен усилвател, работещ в клас b. Не бързайте с изводите, клас b също е доста добър.


Истинските ценители на супер висококачествения звук със сигурност ще кажат, че това не е най-добрият клас на ULF, еднолицеви и тръбни - това трябва да представлява висококачествен усилвател. Разбира се, отчасти съм съгласен с вас, но вие сами виждате цените на тръбните усилватели:


А сглобяването им у дома също не е лесен процес.

Представената схема е публикувана в списание Радио през 1991 г.

Това е легендарният усилвател на Дорофеев, така че има доста напреднала възраст. Гениалността на схемата е простотата. Въпреки минималния брой компоненти, използвани с подходящия източник на енергия, този усилвател е в състояние да достави 4 Ома на натоварване, мощност до 50 вата, което ще се съгласите е много добро. В различно време радиолюбителите модифицираха и променяха веригата. За удобство авторът прехвърли схемата на импортирани компоненти, след което ще я разгледаме.

Този усилвател използва доста интересни схематични решения, например, резисторът R12, който ограничава колекторния ток на транзистора на изходния етап и е един вид ограничител на изходната мощност, като същевременно защитава изходните транзистори от късо съединение. Така че усилвателят е кратък, може да се каже, не се страхува.Посоченият резистор се нуждае от един ват, в екстремни случаи може да бъде половин ват. Коефициентът на хармонично изкривяване при чистота 1 kHz е не повече от 0,1%, при 20 kHz е 0,2%, така че няма да има изкривяване при номиналната мощност. Усилвателят се захранва от биполярен източник. Диапазон на захранващото напрежение от + - 15 до + - 25V.

За да увеличите изходната мощност, можете да увеличите захранващото напрежение, но в този случай трябва да смените транзисторите на крайния етап на по-мощни и да преброите няколко резистора.

Резисторите r9 и r10 се избират в зависимост от захранващото напрежение.

Те ограничават тока през ценеровия диод и в тази част на веригата се сглобява параметричен стабилизатор на напрежението, който осигурява стабилна мощност на операционния усилвател.


Между другото, за opamp, това е доста добър оперативен усилвател, той се използва в аудио технологията много често. Можете спокойно да промените на TL081.


В случай на замяна с други оперативни усилватели, струва си да се обърне внимание на щифта, тъй като местоположението на клемите може да е различно. Съветвам ви да инсталирате операционния усилвател на гнездото на монтажа без припой, за бърза подмяна в случай на нещо. Между другото, този автор има втора версия на този усилвател, този път изцяло на транзистори, сега е пред вас:

Няколко думи за печатната платка, майсторът се опита да го направи възможно най-компактен, изглежда, че се получи доста добре.


Ще намерите връзката за изтегляне в описанието под видеото на автора (в долната част на страницата). На дъската има джъмпери, препоръчително е първо да ги спойкате.

Транзисторите на предварителния и изходния етапи са инсталирани на общ радиатор. Естествено не забравяйте да ги изолирате от радиатора.В изходния етап си струва да използвате транзистори с мощност на разсейване най-малко 50-60 вата, с напрежение колектор-емитер най-малко 60 V и за предпочитане 80 или 100 V, но тук това също зависи от захранващото напрежение.


Както се вижда от диаграмата, в етапите на изхода и изхода се използват допълнителни двойки транзистори. Много, много препоръчително е да изберете транзистори за печалба. Някои мултиметри имат функцията да проверяват този параметър, но можете да използвате транзисторен тестер.
Зенеровите диоди могат да бъдат 0,5 W, със стабилизационно напрежение от 14 до 18 V.


Няколко думи за източника на захранване.

В случай на захранване с трансформатор е желателно да се използват филтриращи кондензатори с капацитет най-малко 4700 μF, колкото повече, толкова по-добре.


Усилвателят работи в клас b и ефективността на доста високо ниво, но във всеки случай източникът на енергия е необходим с известен запас. Следователно е необходимо да се вземе трансформатор с обща мощност от 70 вата. Можете да разберете как звучи усилвателят, като гледате видеото на автора. Трябва да отбележа, че по време на тестовете ще се чуе определен фон, това се дължи на факта, че авторът на проекта използва много малки кондензатори в захранващия блок, само 1000 микрофарада в рамото.Качеството по принцип е добро, на нивото на микросхема TDA2030 - 2050. С добър източник на енергия както по мощност, така и по качество, той може доста да се конкурира с микросхеми като TDA7294.

Това е всичко. В описанието под видеото, в допълнение към архива на проекта с веригата и платката, ще намерите връзки към компоненти за сглобяване на същия усилвател, както и към готови нискочестотни усилвателни платки за всеки вкус.

Благодаря за вниманието. Ще се видим скоро!

видео:
9.4
9.2
9.3

Добавете коментар

  • усмихвамусмивкиxaxaдобреdontknowYahooНеа
   шефдраскотинаглупакдаДа-даагресивентайна
   съжалявамтанцувамdance2dance3извинениепомощнапитки
   спиркаприятелидобърgoodgoodсвиркаприпадамезик
   димплясканеCrayдеклариратподигравателендон-t_mentionизтегляне
   топлинасърдитlaugh1MDAсрещаmoskingотрицателен
   not_iпуканкинаказвамчетаплашаплашитърсене
   присмехthank_youтоваto_clueumnikостърСъгласен
   лошоbeeeblack_eyeblum3изчервяванесамохвалствоскука
   цензурираншегаsecret2заплашвампобедаюsun_bespectacled
   ShokРеспектхахаprevedдобре дошълkrutoyya_za
   ya_dobryiпомощникne_huliganne_othodifludзабранаблизо
5 коментар
Намерих архива в YouTube. Между другото, направих този усилвател за радио-инженерството u-101, звучи страхотно, само че печатницата беше различна.
Той е във формат за полагане? И какво авторът6 не харесва?
Нещо, което не мога да намеря архив с подпис?
Той е във формат за полагане? И какво авторът6 не харесва?
Здравейте. Имате ли платка за усилвател на Дорофеев?

Съветваме ви да прочетете:

Предайте го за смартфона ...