i.imadeself.com! » електроника » Звук и акустика »Субуфер от твърдия диск

Субуфер на твърд диск

Поздрави жителите на нашия сайт!

Днес ще се занимаваме с производството на най-истинския говорител. И динамиката не е проста, а вибрационна.

Ако изведнъж сте решили да слушате музика и не сте имали акустика в близост, проблемът може да бъде решен с помощта на напълно достъпни материали и инструменти.

Необходими материали и инструменти:
1. Стар (счупен) твърд диск на компютър
2. Пояло
3. Проводници
4. Аудио усилвател
5. Офис дъвка
6. Винтове m3
7. Заключване на резбата (може да се използва и суперклей)
8. Канализационни фитинги
9. Щипка за хартия
10. Коледна топка (доста голям диаметър)
11. Горещо лепило и термичен пистолет
12. Електрическа лента

Разбира се, не трябва особено да разчитате на факта, че такъв говорител е в състояние напълно да замени музикалните високоговорители. Получаваме нещо като малък субуфер.

Разглеждайки се в кутия с резервни части от различни твърди дискове, авторът на видеото излезе с едно много интересно нещо, за което ще научите днес от тази статия.

Четената глава на твърдия диск се задвижва от електромагнитни сили, благодарение на рамка с ток, която е разположена между два много мощни редки земни магнита.

Авторът разтвори жиците, които водят директно към намотката и ги удължи с тънки, меки проводници. Ако напрежението сега се приложи към бобината, системата ще се движи. И тя го прави много енергично. И авторът имаше няколко идеи как да го използва, например, той мисли да направи пинбол. Но нека го направим някъде по-късно.
Всички знаем, че звукът, който е в проводника, също е напрежение. Освен това напрежението е променливо.
Един обикновен говорител, който стои в колоната, превежда това напрежение във вибрация и ние чуваме звук, тоест вибрация на въздуха. Така в динамиката, и в задвижването на главата на твърдия диск има намотка и има постоянни магнити. Така че защо да не опитате да накарате устройството да свири музика.
Авторът извади магнитен стоп, който фиксира главата в крайно положение.Аудио сигналът от звуковата карта на компютъра е доста слаб. Няма да може да замахне с глава. Съответно сигналът трябва да бъде усилен. Авторът използва китайски усилвател за това. Към него е свързано гнездо за аудио вход от компютър, захранва се 12 V, а усилваният звуков изход е свързан директно към задвижващата бобина на главата на твърдия диск.И какво мислите, тя всъщност пуска музика. И по дяволите го прави доста добре. Но можете да чуете как ръмжи главата на дисковете. Авторът реши да премахне дисковете и звукът стана много по-тих. Случаят също ясно се намесва, трябва да се направи нещо с това. Авторът извади всички компоненти и реши да ги фиксира на корицата от кутията на твърдия диск. Ще монтираме винтовете и гайките m3.


Ще бъде много правилно да използвате заключване на конец или просто супер лепило. В противен случай връзките могат да се развият от вибрации и всичко просто се разпада.Поставяме втория магнит много внимателно, в противен случай можете да стиснете пръста си. Е, всъщност ние фиксираме главата на родния винт.


Авторът закрепи усилвателя на двустранна лента.

Опитваме се, музиката свири, но при голям обем рамката започва да бие по тялото.

Решението беше обичайната дъвка. Това, което се случва сега, е много подобно на вибриращ говорител. Тоест, нашият домашен високоговорител няма мембрана и той играе поради микро-контури и вибрации на цялата конструкция, по-специално на вибрациите на листа на самия капак на корпуса.

Приятели, ако смятате, че това е фалшив, тогава ви поздравявам и предлагам да закупите твърд диск на пазара на бълхи за 100 рубли, да го разглобите и да свържете главата към проводниците от усилвателя към високоговорителя. И вие сами ще се убедите.

И както в случая с вибродинамичен високоговорител, тази система може да използва всяко голямо плоско нещо като своя мембрана, например, стена на шкафа.

Е, звукът стана много по-силен и по-дълбок. Нека да оправим нашия говорител към родните му зъбци.


Главата от твърдия диск, прикрепен към шкафа, играе джаз. И играе доста добре. Но барабанът и басът я нараняват. Dub стъпка вероятно дори не бива да се включва. И разбира се, метално нещо трябва да играе метал. Авторът добави малко твърд рок.


Всичко това е чудесно, разбира се, но системата изяжда почти 10 вата и играе много тихо, защото харчим почти цялата енергия за люлеене на главата. А именно, дай Боже, 1% от енергията отива в звук. За да получите повече звук, трябва да премахнете вибрациите от главата на твърдия диск и да ги прехвърлите директно в дифузора. Например така:

И още по-правилно е да го направите:


Предлагам да не спирам дотук и да направя истински пълноценен нискочестотен говорител от твърдия диск, тоест субуфер.

Като тяло на субуфера ще използваме фитинги за канализация. Оказа се, че адаптерната втулка от 110-та тръба е просто идеални по размер за капака на корпуса на твърдия диск.


Така че отрязваме излишъка и пробиваме дупки за свързващия прът.Самият свързващ прът ще бъде направен от голяма метална скоба за хартия. За амортизация добавете горещо лепило, гладък клип няма да се залепи за него, но няма да изръмжи в дупката.


Авторът иска да направи диафрагмата същата като за такива компютърни говорители:

Под формата на сферен сегмент. За да направите това, корпусът трябва да бъде удължен със съединител 110 до 110 и да вземете гигантска коледна топка като дифузьор.
Ние фиксираме свързващия прът на две телени връзки (отново напълнен с горещо лепило), защото ни е необходим свързващият прът, за да се въртим, но не и да висим в дупката, в противен случай той ще изръмжи.

Ние фиксираме плочата с главата върху горещо лепило от всичките четири страни.

Дифузорът трябва да бъде прикрепен към тялото с нещо меко, което ще се движи, набръчква и няма да вдига шум. Нещо като гума. И авторът реши, че черната електрическа лента е идеална за тази цел. Електрическата лента е залепена към дифузора, така че да няма пропуски.


Системата е сглобена, залепена и накрая закрепена с електрическа лента. И електрическата лента свършва.


Е, добре. Това е такова нещо.

Свързваме се.


Ами приятели, наистина играе. И той свири няколко пъти по-силно дори при половин обем от експеримент със стена на шкафа. За да оцените качеството на звука, препоръчвам да гледате оригиналното видео на автора (линк в края на статията).

Но за съжаление камерата не може да ви предаде всичко така, както го е чул авторът. Звукът разбира се е истински ъндърграунд. Глухи и много бас. По принцип така трябва да звучи домашен нискочестотен говорител от santech и твърд диск.

С този домашен продукт авторът искаше да покаже колко нетрадиционно на пръв поглед е възможно да се използват неща, които са напълно несъвместими помежду си, съчетавайки ги заедно и като цяло получавайки нещо трето.

Благодаря за вниманието. Ще се видим скоро!

видео:
10
8.5
7

Добавете коментар

  • усмихвамусмивкиxaxaдобреdontknowYahooНеа
   шефдраскотинаглупакдаДа-даагресивентайна
   съжалявамтанцувамdance2dance3извинениепомощнапитки
   спиркаприятелидобърgoodgoodсвиркаприпадамезик
   димплясканеCrayдеклариратподигравателендон-t_mentionизтегляне
   топлинасърдитlaugh1MDAсрещаmoskingотрицателен
   not_iпуканкинаказвамчетаплашаплашитърсене
   присмехthank_youтоваto_clueumnikостърСъгласен
   лошоbeeeblack_eyeblum3изчервяванесамохвалствоскука
   цензурираншегаsecret2заплашвампобедаюsun_bespectacled
   ShokРеспектхахаprevedдобре дошълkrutoyya_za
   ya_dobryiпомощникne_huliganne_othodifludзабранаблизо

Съветваме ви да прочетете:

Предайте го за смартфона ...