i.imadeself.com! » електроника » Звук и акустика Направи си сам бумбокс

Направи си сам бумбокс

Поздрави жителите на нашия сайт!Всичко започна с глупости високоговорители за компютър, захранван от usb.


И веднъж, гледайки снимки от изложбата на автомобилно аудио, авторът на видеото излезе с една идея.

Ето самите говорители с добро звучене, които авторът спомена. Взеха го почти за нищо. Трябваше да платя около 3 евро. За тази цена имаме 2 чифта такива говорители. По отношение на руските рубли се оказва нещо в района от 100 рубли на чифт.

Да, звукът, който имат, честно казано, е отвратителен. Тялото е пластмасово, пухкаво, напуква се. Но за този домашен продукт той не е необходим. Нужни са ви само самите високоговорители, пластмасови в кошчето. Точно такива говорители могат да се купят и на уебсайта на магазина на китайски стоки на aliexpress. Плюс това не е нужно да ги избирате с отвертка.

Изваждаме високоговорителите от тези страховито гърмящи пластмасови кутии. Нуждаете се от поялник. Спойка и двата контакта и вижте надписа на гърба. Това са спецификациите на високоговорителите.
Те се оказаха 4 ома и по 3 вата всеки.
Говорителите ще се преместят в нов случай. Вече няма да е от пластмаса, но, внимание, алуминий-дърво. Това е един вид случай. Но нека не бързаме, нека всичко да е в ред.

За днешния проект ще ни трябва:
1. Всъщност говорители в размер на 6 броя
2. Малък алуминиев калъф
3. Мощен звуков усилвател
4. Li-pol акумулаторна батерия
5. Превключвателят
6. Индикатор за батерията


Алуминиево-дървена кутия преди се използваше като калъф за съхранение и носене на електрическа отвертка с набор от битове. Авторът има такъв набор и вече няколко години гореспоменатият инструмент заема мястото си вътре в него. Но не той ще служи като орган за бумбокса, а друга кутия от абсолютно същия тип.

Авторът му изкопа на бълха пазар срещу номинална такса. Почти 2 години той лежи около празен ход. Е, най-накрая ръцете му стигнаха до него, беше време да го пусна (куфар) в действие.Да започнем.
За начало маркирайте 6 точки за 6 високоговорителя. С тънка бормашина правим направляващ отвор за короната.За да не сбъркате с избора на корона, е необходимо сами да измерите динамиката. С помощта на шублер на верниер получаваме 50 мм.

Първият проблем възниква веднага. Най-близкият размер на короната, който е на разположение на автора на проекта, е 54 mm.

О, добре. Това не е такъв проблем. С помощта на 3d принтер можете да направите малки пръстени, те ще запълнят излишната част на дупката.Междувременно пробиваме 6 дупки, малко не размера, който е необходим за инсталиране на високоговорителите.

Лети малко. Няма за какво да се притеснявате. Прахосмукачката се освобождава от прах и мръсотия, образувани по време на работа на бормашината.


Следващият етап.
Трябва да обмислим инсталирането на драйвери. Отвън поставянето не е опция - ще бъде грозно. Решено е да ги оправим отвътре. Но първо, ораторите. Опираме високоговорителите към тялото на кутията и маркираме с маркер 4 точки на местата на бъдещото им закрепване.


Фиксираме високоговорителите на м3 болтовете. За целта вземете свредло от клас C и пробийте всички необходими дупки.


В един момент кутията попада в ръцете на автора на няколко части. Е, сега определено трябва някак да го прецизираме и залепим.

Но това е след, а сега продължаваме да го пробиваме. Маркираме и пробиваме (изрязваме) дупки в тялото за инсталиране на бутона за захранване, индикатор за батерията, регулатор на звуковата мощност, а също така не забравяйте за музикалния жак за подаване на аудио сигнал и 4-пинов конектор, чиято цел е да балансира и контролира процеса на зареждане на лития -полимерна батерия.

Изглежда, че мръсната работа е свършена. Издухайте и почистете кутията.

За няколко години, които корпусът прекара в очакване на освобождаването му, той стана толкова мръсен. Но това не е толкова важно. Почиства се доста просто с обикновена салфетка.Много е важно да го стегнете. Необходимо е да залепите всички пукнатини и да премахнете всички така наречени дрънкалки.
За целта такъв силикон е перфектен.

Те трябва да преминат през всички пукнатини и всички стави на корпуса. Когато силиконът е напълно сух, той ще направи случая почти херметичен. Той също така залепва части от кутията. И докато силиконът изсъхва, време е да се справим електронен компонент.
На тестера на батерията, спойка и затворете бутона. Нека свети постоянно, когато бумбоксът е включен.


На превключвателя трябва да се инсталира допълнителен резистор от 1 kOhm, така че подсветката да работи.

Платката на усилвателя също ще бъде леко подобрена. Пояда жака за 3,5 жака. Ние хвърляме жици от него към нашия жак. Към него добавяме и активно охлаждане.
Усилвателят се захранва от 12 V батерия. Следователно вентилаторът може да бъде запоен директно към захранващия конектор на усилвателя.


Потенциометърът също е споен и удължен с кабел.

Поставяме всички аксесоари вътре в кутията. Закрепваме нещо с горещо лепило, нещо на двустранна лента.


Сега можете да преминете към високоговорителите.

Най-важното е връзката. задача: Имаме 6 говорители на четвъртия всеки. Въпрос: Как да свържете всички високоговорители към един усилвател? Усилвателят е двуканален. Но да предположим, че усилвателят има само един канал. Ако свържете високоговорителите последователно, тоест минус първия говорител, който свързваме с плюса на втория, след това минус втория с плюс на третия и така нататък. Че в крайна сметка получаваме 4 + 4 + 4 и т.н. = 24 ома. Това е доста. Ако се свържете паралелно, вече е ясно, че резисторът ще бъде много малък. И така, какво да правим? Да комбинирам. Свързваме се така:

По-долу са техническите спецификации на звуковия усилвател, използван в този домашен продукт. Маркиране на TDA7297.


Освен всичко друго, той има мощност от около 33 вата, когато се захранва от 20 V. Мощността на нашия бумбокс очевидно ще бъде около 20 вата. Авторът специално свърза паралелно 2 канала на усилвателя, като по този начин увеличи мощността на продукта. Стерео звукът по принцип не е необходим тук. Както споменахме по-рано, цялата работа ще бъде прикрепена към болтовете m3. Всъщност бавно започваме да инсталираме високоговорителите в бумбокса.

Тук всичко изглежда на земята.
Сега си струва да поговорим за не по-малко важно. А именно, пропуските между високоговорителите и тялото. Те трябва спешно да бъдат адресирани. За целта ви е необходим 3d принтер.

По бърз начин в специална програма (Tinkercad) авторът направи пръстени с необходимия размер. Както си спомняте, трябва да отпечатате 6 броя.


Е, засега халките са отпечатани, авторът не издържа и включи музикалната кутия на току-що събраната бумбокс, но не съвсем още.
След това продължи да съставя колона за музика.


Когато пръстените са отпечатани, авторът ги залепва с термо лепило, като винаги запълва всички пукнатини.


Още няколко нюанса:


По принцип бумбоксът изглеждаше впечатляващо.Качеството на звука е напълно удовлетворено от автора. Всъщност той не очакваше, че от такива ултрабюджетни говорители е възможно да се получи доста приличен бумбокс. Звукът е добър, силен и съраунд.

Благодаря за вниманието. Ще се видим скоро!

видео:
10
10
10

Добавете коментар

  • усмихвамусмивкиxaxaдобреdontknowYahooНеа
   шефдраскотинаглупакдаДа-даагресивентайна
   съжалявамтанцувамdance2dance3извинениепомощнапитки
   спиркаприятелидобърgoodgoodсвиркаприпадамезик
   димплясканеCrayдеклариратподигравателендон-t_mentionизтегляне
   топлинасърдитlaugh1MDAсрещаmoskingотрицателен
   not_iпуканкинаказвамчетаплашаплашитърсене
   присмехthank_youтоваto_clueumnikостърСъгласен
   лошоbeeeblack_eyeblum3изчервяванесамохвалствоскука
   цензурираншегаsecret2заплашвампобедаюsun_bespectacled
   ShokРеспектхахаprevedдобре дошълkrutoyya_za
   ya_dobryiпомощникne_huliganne_othodifludзабранаблизо
4 коментари
Този дизайн е типичен за всички дизайни на електронни устройства, произведени в СССР, тоест много съмнително съотношение сложност / качество
Изненадан, че трябва да обясните основни неща. 11 волта е амплитудата на сигнала по време на превключването на моста, ефективната стойност в корена на двете е съответно по-малка, а мощността е половината от изчислената от вас.
Между другото, можете да го проверите по този начин: информационният лист за този IC показва мощността при натоварване от 8 ома при напрежение 16,5 V. Сравнете данните там с вашето изчисление и моето.
Цитат: Иван_Похмелев
При захранване от 12 V и товар от 6 ома се получава 10 W.

P = U * U / R. Оказва се P = 11 * 11/6 = 20,17 вата. С 12 V захранване е възможно да се получи 11 V. при максимално натоварване Изходната мощност е правилно изчислена от автора.
Откъде е 10?
Мощността на нашия бумбокс очевидно ще бъде около 20 вата.
Както казва нашият „приятел“ Т. Мей: „най-вероятно“. )) Но няма да разчитаме на случайността и глупо разчитаме. ))
При захранване от 12 V и товар от 6 ома се получава 10 вата.
Авторът специално свърза паралелно 2 канала на усилвателя, като по този начин увеличи мощността на продукта.
Мощността няма да се увеличи по никакъв начин. В този случай ще има два ефекта: един добър - разсеената мощност ще се разпределя повече или по-малко еднакво по каналите, вторият - не е добър, отклонението на изходното напрежение в каналите може да се увеличи, което ще доведе до допълнителен постоянен ток в високоговорителите.
Стерео звукът по принцип не е необходим тук.
От една страна - това е така, от друга страна - трябва или да направите допълнителен миксер от два канала в един, или да постигнете леко намаляване на качеството на звука.
Как да го направим правилно? Много просто: свързваме три високоговорителя последователно към всеки канал. Максималната мощност във всеки канал е 5 вата, тоест общо същите 10 вата. Но в същото време се отдалечаваме от горния недостатък. Истински стерео в същото време, разбира се не се появява.))
И накрая, че дизайнът не съответства на предназначението на продукта: явно се смяташе за носим, ​​но върху високоговорителите няма защитни решетки. Тъй като авторът все още печата декоративни пръстени, кой им попречи да им даде защитна функция?

Съветваме ви да прочетете:

Предайте го за смартфона ...