i.imadeself.com! » електроника » Arduino »Пожарна кола от Lego Technic и Arduino

Пожарна кола от Lego Technic и Arduino

Пожарна кола от Lego Technic и Arduino

Продължавам моделиране от Lego Technic и електрифициращи модели до Arduino, Този път харесах пожарната кола Lego Technic 42068. Прекратявам го за възможността за електрификация и го слагам на големи колела, защото според мен изглежда по-добре на големите колела. Въз основа на моя личен опит, най-добрият начин за контрол е Bluetooth.

За да изпълни това домашно ще трябва:
- Lego Technic 42068
- Lego Technic 42029
- 2 бели светодиода и резистори съответстват на тях
- Arduino Pro Mini 5v AT Mega 328
- драйвер на двигателя L9110S
- 1 серво задвижване SG-90
- Bluetooth модул HC-05 или еквивалентен
- USB-UART за фърмуер на Arduino
- Клирически или просто остър нож
- Моторна скоростна кутия 6v 1: 100
- Кондензатор 10v 1000uF
- 2 едноредови гребена PLS-40
- Индуктор 68mkGn
- 2 Li-ion 18650 батерии
- Съединител татко-мама два пина за проводник
- Хомутик
- Проводници с различни цветове
- спойка, колофон, поялник
- Болтове 3x20, 3x40, 3x60 гайки и шайби за тях

Стъпка 1 Подгответе двигателя на предавката.
Нашият модел ще се задвижва от 6-волтов мотор, който се предлага в комплект с зъбен двигател. Моделът беше тежък, така че най-добре е да използвате зъбен двигател със съотношение 1: 100. Моделът се вози не много бързо, но уверено на всяка повърхност и преодолява доста големи слайдове. Изходните валове не предполагат връзка с частите на Lego, затова ние вземаме нож и придаваме на валовете кръстосана форма, размерите като Lego части:


Стъпка 2 Подготовка на сервото.
Въпреки големите колела, малкото серво SG-90 е достатъчно, за да ги завърти. Ако е възможно, по-добре е да изберете серво с метални зъбни колела. Отрязахме изпъкналите му „крила“ за закопчаване. Те само ще се намесят. След това в серво корпуса пробиваме дупка с диаметър 3,2 мм или просто я изрязваме. Бъдете внимателни! Когато извършвате тази операция, основното е да не докосвате вътрешния чип.

В комплекта със сервото има лост, поставете го на вала. Взимаме част от Lego и използваме самонарезния винт, който се доставя със серво задвижването, закрепете го към лоста:


Стъпка 3 Изградете модела.
За да изградим модела ще използваме две инструкции от Lego и. Те идват с дизайнера, но ако сте ги загубили, винаги можете да изтеглите от официалния уебсайт на Lego.

Изтеглете всички инструкции и продължете към монтажа. Първо се нуждаем от инструкция 42029, и двете части. Задният мост е взет от инструкциите Lego 42029 част 1, като се започне от 3 страници до 8 включително. Добавете т-образни части за закрепване на пружините. След като поставите свързващата втулка върху изходния вал на зъбния двигател, го закрепете с 3х60 болт, както е показано на снимката:
Сглобяваме предното окачване според страниците 21 до 23 на Lego 42029 част 1. Както и страници 6 до 11 на втората част на Lego 42029. Фиксираме серво задвижването с 3х40 болт, както е показано на снимката. Преди да свържете, е необходимо да завъртите серво лоста в положение 90 градуса и да осигурите колелата да са успоредни на корпуса:
Свързваме и двете части в мястото на монтаж на зъбния двигател:


Сега отидете на Lego 42068. Сглобяваме кабината първо от страници 107 до 115. Поставяме получената част върху нашата основа, добавяме стелажите на снимката отзад:


След това продължете на стр. 132 до 160:Отгоре добавяме стойката за светодиодите, не забравяйте да изчислите резисторите за тях и да ги спойкате в отворената верига:


Според инструкциите на Lego Technic 42068, от страници 118 до 128 ние сглобяваме горния капак.

Стъпка 4 Arduino.
Хранителните модели са много важен въпрос. Най-лесният (и най-стабилният) начин за споделяне на храна. Използвайте 9-волтова коронна батерия за Arduino. И батерии за двигатели и Bluetooth модул. Припояваме паралелно два Li-ion 18650. Пояйте свързващия конектор за по-лесно свързване и ги завъртете с електрическа лента:


За да използвате единично захранване, е необходимо да добавите индуктор 68μH към пролуката на проводника с положителна мощност Arduino и да свържете паралелно 10v 1000uF кондензатор. Свързваме сигналния проводник на сервото към щифт 2, драйвера на мотора към щифтове 5 и 6, свързваме анодите на LED фаровете през резистори на 4 пинов, катодите към GND. Резисторите трябва да бъдат избрани за диодите, които използвате.

Разпространявам схемата:


Bluetooth модулът може да използва HC-05 или HC-06. Закупуват се лесно, а цената е доста разумна. HC-05 работи, в зависимост от настройките, в главния режим, тоест създава самата връзка или в подчинен режим можете да се свържете с нея. HC-06 работи само в подчинен режим. Самият модул представлява малка дъска с малко разстояние между контактите:


Струва си да изберете вече подготвен модул под формата на две дъски, споени заедно. Голяма дъска от тях е специална дъска с необходимите контакти и регулатор на напрежението 3,3 волта, изведени в удобен блок за захранване на самия Bluetooth модул:


За да поддържаме контактите TX и RX Arduino свободни да се свързват с компютър, ще свържем Bluetooth модула през библиотеката на SoftwareSerial. По този начин ще създадем порт за връзка със софтуер. Свързваме модула, както следва:
Arduino Pro Mini - Bluetooth
D7 - RX
D8 - TX
5V - VCC
GND –GND

Поставяме батериите и 9-волтова батерия в задната част на машината:


Ние сглобяваме всички електрически устройства по схемата, използвам малки проводници за свързване:


Поставяме електротехник отгоре на батериите:


Сега можете да поставите отгоре сглобения по-рано капак. На мястото на електротехника няма горна част за удобен достъп до него:


Страните на горния капак се издигат нагоре, така че можете да стигнете до електричеството и отстрани:Сега можете да затворите гърба напълно:


И така трябва да изглежда по-долу:


И отпред:


Стъпка 5 Инсталирайте програмната среда и библиотеките.
Програмата за програмиране на Arduino е ID на Arduino. Ако го имате, проверете уместността на неговата версия. Ако не, е необходимо.

След това добавяме библиотеки. Servo.h се използва за управление на серво. SoftwareSerial.h създава комуникационен порт за Bluetooth модула:
servo.rar [24.79 Kb] (изтегляния: 68)

softwareserial.rar [9.29 Kb] (изтегляния: 66)


Изтеглете и разопаковайте архиви. След това преместваме разопакованите файлове в папката „библиотеки“, намираща се в папката с инсталирания Arduino IDE. Можете също да ги добавите в средата за програмиране, без да разопаковате архивите. За да направите това, стартирайте Arduino IDE, изберете Sketch - Connect Library от менюто. В самия връх на падащия списък изберете елемента „Добавяне. Zip library“. Остава да се посочи местоположението на изтеглените архиви. След всички манипулации трябва да рестартирате Arduino IDE.

Стъпка 5 Конфигуриране на комуникационния модул.
Следващата стъпка е да конфигурирате Bluetooth модула. За целта попълнете следната скица в дъската на Arduino:
bluetooth_send_at.rar [857 b] (изтегляния: 63)


Тази скица се използва за свързване на компютър с Bluetooth модул. Ще използваме терминалния прозорец от Arduino IDE. Изберете Инструменти - Порт монитор.
Ако имате HC-06, след това задайте скоростта на 9600, задайте параметъра, без да изпращате NL и CR, и въведете следните команди:
"AT" (без кавички) трябва да получи отговора "OK"
„AT + BAUD7“ (без кавичките) отговорът „OK57600“ трябва да дойде.

Ако имате HC-05, след това задайте скоростта на 38400, задайте параметъра за изпращане NL и CR и въведете следните команди:
"AT" - въведен без кавички, отговорът "ОК" трябва да дойде. Ако дойдете, продължаваме да въвеждаме команди допълнително.
“AT + UART = 57600,0,0” - задайте скоростта на 57600 bps.

Стъпка 6 Скица.
И накрая, попълнете скицата за нашата машина в Ардуино:
posharnaya.rar [962 b] (изтегляния: 74)


Стъпка 7 Конфигуриране на устройствата за управление.
Ще контролираме модела си с помощта на android устройство. Влизаме в настройките на Bluetooth, намираме нашия модул Arduino и се свързваме с паролата за връзката „1234“, може би паролата ще бъде „0000“, може да е различна за различните модели. След това инсталирайте контролната програма. Изтеглете безплатната програма Arduino BT Joystick от Google play. Изпълнете настройките на програмата, инсталирайте следните команди:
W - напред
S - обратно
А - вляво
D - правилно
F - стоп
G - волан
К - фарове
L - изключен фар

Можете също да използвате компютър, работещ под Windows. Изтеглете следната програма:
pc.rar [49.07 Kb] (изтегляния: 60)


След това трябва да установите връзка, като използвате същата парола. Изберете компорта на нашия Bluetooth модул в програмата. И конфигурирайте програмата за същите команди.

Симулации с помощта на Lego Technic и Arduino
Общо избиратели: 15
3.7
4
4

Добавете коментар

  • усмихвамусмивкиxaxaдобреdontknowYahooНеа
   шефдраскотинаглупакдаДа-даагресивентайна
   съжалявамтанцувамdance2dance3извинениепомощнапитки
   спиркаприятелидобърgoodgoodсвиркаприпадамезик
   димплясканеCrayдеклариратподигравателендон-t_mentionизтегляне
   топлинасърдитlaugh1MDAсрещаmoskingотрицателен
   not_iпуканкинаказвамчетаплашаплашитърсене
   присмехthank_youтоваto_clueumnikостърСъгласен
   лошоbeeeblack_eyeblum3изчервяванесамохвалствоскука
   цензурираншегаsecret2заплашвампобедаюsun_bespectacled
   ShokРеспектхахаprevedдобре дошълkrutoyya_za
   ya_dobryiпомощникne_huliganne_othodifludзабранаблизо

Съветваме ви да прочетете:

Предайте го за смартфона ...